Maček dobil sedem let in štiri mesece

Ker je Branko Maček že prestal eno leto zaporne kazni, bo moral za smrt treh mladih odsedeti še šest let in štiri mesece.

Objavljeno
17. junij 2014 08.56
Posodobljeno
17. junij 2014 12.51
bakal Branislav Maček
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

Celje − Po tem, ko je Branko Maček na predobravnavnem naroku prejšnji teden priznal krivdo in obžaloval posledice nesreče, ga je sodišče danes obsodilo na sedem let in štiri mesece zapora. Sodišče je pri tem upoštevalo, da je Maček v zaporu že presedel eno leto, zato ga čaka še šest let in štiri mesece zapora.

Mačkov zagovornik Damir Ivančič je pričakoval, da bo sodnica izrekla milejšo kazen, saj je Maček v petek na predobravnavnem naroku krivdo priznal in obžaloval posledice prometne nesreče.

Tožilec Ivan Žaberl pa meni, da je Maček storil hudo kaznivo dejanje s hudimi posledicami, zato je predlagal izrek najvišje, to je osemletne zaporne kazni.

Izreka kazni so se udeležili tudi nekateri svojci žrtev.

Branko Maček je 2. oktobra leta 2009 z vožnjo po napačni smeri na avtocesti pri Arji vasi pod vplivom alkohola povzročil hudo prometno nesrečo, v kateri so umrli Peter Kračun, Nataša Godec in Tjaša Koštomaj, Jerneja Rošer pa je bila hudo poškodovana. Zaradi povzročitve prometne nesreče je moral že drugič pred sodnika. Leta 2012 je bil namreč obsojen na desetletno zaporno kazen zaradi predrzne vožnje z naklepom, vendar je vrhovno sodišče ugodilo zahtevi njegovega zagovornika Damirja Ivančiča, ki je zaradi številnih nepravilnosti v sodnem postopku vložil zahtevo za varstvo zakonitosti.

Ker je vrhovno sodišče odločilo, da Maček nesreče ni povzročil z naklepom, je razveljavilo sodbi celjskega okrožnega in višjega sodišča, ki sta ga obsodila na najvišjo kazen, ki je bila doslej izrečena za predrzno vožnjo. Zato je tožilstvo moralo spremeniti obtožnico v kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti. Za to kaznivo dejanje je predvidena osemletna zaporna kazen, medtem ko je za povzročitev prometne nesreče z naklepom zagrožena 12-letna zaporna kazen.