Maček na sodišču obžaloval tragično prometno nesrečo na avtocesti pri Arji vasi

Branko Maček je dejal, da se po nesreči ni drastično spremenilo samo življenje staršev umrlih, ampak tudi njegovo.

Objavljeno
02. september 2011 13.57
Posodobljeno
02. september 2011 13.57
Gordana Possnig, Celje
Gordana Possnig, Celje

Celje - Na tukajšnjem okrožnem sodišču se je z zaslišanjem 47-letnega Branislava Mačka z Brega pri Polzeli, ki je 2. oktobra 2009 z vožnjo v napačni smeri po avtocesti pri Arji vasi povzročil tragično prometno nesrečo, v kateri so umrli trije mladi Celjani, nadaljevalo sojenje za eno najhujših cestnih tragedij na Celjskem v zadnjem desetletju.

Branko Maček je tedaj v pijanem stanju in z vožnjo v napačni smeri po avtocesti okoli pete ure zjutraj trčil v osebno vozilo 24-letnega Petra Kračuna, ki mu je pripeljal nasproti.

Trčenje je bilo tako silovito, da so na kraju nesreče tedaj umrli trije mladi Celjani, poleg Petra Kračuna še njegovi sopotnici, 22-letna Tjaša Koštomaj in leto dni mlajša Nataša Godec.

V sodni dvorani smo danes le dočakali Mačkovo zaslišanje in tudi javno opravičilo svojcem umrlih Celjanov za tragedijo, ki jo je povzročil.

Branko Maček je tako kot v preiskavi tudi tokrat v sodni dvorani pojasnjeval potek dogodkov na dan in v noči pred tragedijo, ki se je zgodila okoli pete ure zjutraj. Povedal je, da se je s prijateljem Alešem Kitakom tistega večera malo pred polnočjo napotil v Kava bar C v Arnovskem gozdu pri Žalcu, kjer sta spila več steklenic penine.

Kljub vsemu pa se je po več urah pitja alkohola čutil dovolj sposobnega, da je malo pred peto uro sam sedel v svoj avto in se odpeljal proti domu na Breg pri Polzeli.

Ko je prišel do dela ceste pri nadvozu Arja vas pri Žalcu, se je ravnal po prometnem znaku, ki kaže smer avtoceste proti Ljubljani.

»Tega nisem storil namerno, niti ni na to vplival popiti alkohol. Za to mojo odločitev sta kriva slaba prometna signalizacija na tem delu ceste in slaba vidljivost tega jutra. Ko mi je nasproti vozeči tovornjak zasvetil z lučmi, sem mislil, da se tovornjak pelje po napačnem pasu. Trčenja samega pa se ne spominjam,« je pojasnjeval Maček v sodni dvorani.

Nato je še dodal, da mu je žal, da se je to zgodilo, da bi rad čas zavrtel nazaj, če bi lahko. »Nesreča ni spremenila le življenja treh družin, ki so izgubili svoje otroke, ampak tudi mojega,« je dejal Maček in se pri tem v sodni dvorani obrnil proti svojcem. A v iskrenost njegovega obžalovanja svojci - glede na potek sojenja - ne verjamejo.

Začetek včerajšnje obravnave je sicer minil v novih zapletih glede zakonitosti odredbe o zahtevi za strokovni pregled krvi obtoženca, saj obramba trdi, da njen original, ki je zdaj vložen v sodni spis, ni isti kot fotokopija, ki je bila v njem pred tem.

Sodišče bo do nadaljevanja obravnave pridobilo vse tri originale odredbe zahteve za strokovni pregled krvi obtoženca, o njihovi morebitni izločitvi pa bo senat odločil do konca postopka.

Sojenje so še pred zaslišanjem prič zaradi slabega psihičnega stanja obtoženca prekinili in ga bodo nadaljevali prihodnji petek, ko bo najprej zaslišana Jerneja Rošer, edina preživela potnica v Kračunovem vozilu.