Proti domnevnima krvnikoma jeseniške deklice vložili obtožnico

Mati in njen partner, očim dveletne deklice z Jesenic, ki je julija lani umrla zaradi nasilja, ostajata v priporu.

tor, 03.01.2017, 11:46; spremenjen: 19:56

Kranj - Na kranjskem okrožnem sodišču so podaljšali pripor za mater in očima dveletne deklice z Jesenic, ki je lanskega julija s svojo tragično zgodbo pretresla Slovenijo. Takrat so v ljubljansko pediatrično bolnišnico s helikopterjem pripeljali deklico zaradi številnih hudih telesnih poškodb, ki so kazale na dolgotrajno nasilje in surovo ravnanje.

Poleg novih poškodb, zaradi katerih sta mati in njen partner, neuradno Sanda Alibabić in Mirzan Jakupi, poklicala reševalce, so zdravniki našli številne, nekaj mesecev stare poškodbe, torej v času, ko naj bi zanjo skrbela. Vendar zdravniki deklici zaradi hudih poškodb niso mogli pomagati, tako da je po dveh dneh umrla.

Sledi hudega mučenja in pretepanja

Policija je mami in njenemu partnerju takoj odvzela prostost, saj je obstajal sum hudega zanemarjanja in surovega ravnanja z otrokom, ki je dalj časa živel v neprimernih razmerah in so ga v bolnišnico sprejeli s številnimi poškodbami. Dveletnica je bila žrtev hudega mučenja in pretepanja, po nekaterih informacijah pa naj bi na njej ugašali cigarete, hudo naj bi bila zanemarjena in podhranjena, imela naj bi zlomljene kosti ...

Po dveh dneh, ko ni več kazala znakov življenja, naj bi njena mama poklicala reševalce z izgovorom, da je padla po stopnicah. Potem ko so jeseniški poklicni gasilci in reševalci deklico z reševalnim vozilom prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice, so jo zaradi hudih poškodb s helikopterjem odpeljali v ljubljanski univerzitetni klinični center, kjer je zaradi poškodb umrla.

Materi in očimu deklice oziroma materinemu partnerju je policija takoj odvzela prostost in odredila 48-urno sodno pridržanje, ki so ga na kranjskem okrožnem sodišču v naslednjih šestih mesecih podaljševali. Zadnjič so pripor podaljšali včeraj, potem ko so v dneh pred novim letom vložili tudi obtožnico.

Po opravljeni preiskavi so zoper osumljenca, ki naj bi za malčico skrbela, vložili obtožnico, ki ju bremeni vrste kaznivih dejanj: zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, šestih kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe ter kaznivih dejanj povzročitve hude telesne poškodbe, povzročitve posebno hude telesne poškodbe in povzročitve posebno hude telesne poškodbe, ki je vodila v smrt žrtve.

Dolžnost prijaviti nasilje za štirimi stenami

Samo za slednjo, povzročitev posebno hudih telesnih poškodb, ki imajo za posledico smrt, je zagrožena kazen od treh do 15 let zapora. Za povzročitev lahke telesne poškodbe je zagrožena do enoletna zaporna kazen, za povzročitev hude telesne poškodbe do petletna zaporna kazen, za surovo ravnanje ali trpinčenje mladoletne osebe pa se storilce kaznuje z zaporom do petih let.

Ustrezne ustanove ob tem tragičnem primeru z Jesenic opozarjajo, da dveletni otrok okolice ne more opozoriti na družinsko nasilje, vendar pa morajo o tem spregovoriti ljudje, ki so v njegovi bližini. Ne samo da ima vsakdo možnost naznaniti tovrstna kazniva dejanja, to je dolžnost vsakega posameznika, še posebej pa v tako grozljivih primerih, ko je žrtev otrok.