Podaljšan pripor za mamo in očima umorjene jeseniške deklice

Mama in očim dveletne deklice iz Jesenic, ki sta obtožena hudih kaznivih dejanj nad otrokom, ostajata v priporu.

Objavljeno
03. avgust 2016 22.35
shutt*nasilje
Be. B., STA
Be. B., STA

Kranj - Kranjsko okrožno sodišče je ob iztekajočem se enomesečnem priporu za mamo in očima dveletne deklice, ki je umrla v začetku julija, izdalo odločbo o podaljšanju pripora. Podrobnosti do vročitve odločbe strankam ne morejo razkriti. Za STA so na tožilstvu pojasnili, da preiskava očitanih kaznivih dejanj še ni zaključena.

Kriminalisti so mamo umrle deklice in njenega partnerja ovadili zaradi suma hudega zanemarjanja in surovega ravnanja z otrokom ter za povzročitev posebno hudih telesnih poškodb, ki jim je deklica podlegla. Za prvo kaznivo dejanje je zagrožena do petletna zaporna kazen, za drugo pa kazen od pet do 15 let zapora.

5. julija je dežurna preiskovalna sodnica kranjskega okrožnega sodišča - zaradi možnosti ponovitve podobnih dejanj - odredila pripor za oba obdolženca. Ta sta bila v priporu pridržana mesec dni, kakor je opredeljeno v zakonu o kazenskem postopku.

Po tem času sme biti obdolženec pridržan v priporu samo na podlagi sklepa o podaljšanju pripora. O tem odloča senat, ki sme podaljšati pripor za največ dva meseca. Zoper sklep senata je dovoljena pritožba, ki pa ne zadrži njegove izvršitve.

Na kranjskem okrožnem sodišču o podrobnostih glede odločbe senata ne morejo govoriti, dokler ni razvidno, da je bila odločba vročena strankam. Predvidevajo, da bo to do konca tega delovnega tedna.

Vodja okrožnega državnega tožilstva v Kranju Marija Marinka Jeraj je za STA pojasnila, da v primeru umrle dveletne deklice preiskava še ni zaključena. Zahteva za preiskavo je bila vložena 7. julija.

Če teče postopek za kaznivo dejanje, za katero je v zakonu predpisana kazen zapora nad pet let, sicer sme v kazenskem postopku senat vrhovnega sodišča podaljšati pripor še za največ tri mesece. V tem času pa mora biti vložena obtožnica, sicer se pripor odpravi in se obdolženec izpusti.