Mariborska občina terja od Branika dobrih 300 tisočakov

Mestna občina Maribor (MOM) od ZMŠD Branik terja 305.536 evrov.

Objavljeno
12. november 2013 19.27
STADION LJUDSKI VRT
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – V že tako nič kaj prijateljske odnose med občino in Zvezo mariborskih športnih društev (ZMŠD) Branik je zarezala še občinska tožba za dobrih 300.000 evrov. Sprti strani se bosta za ta znesek zdaj poskušali poravnati, dogovor bi bil dobrodošel tudi pri upravljanju objektov.

Na mariborskem okrožnem sodišču se je včeraj hitro končala obravnava v pravdni zadevi, v kateri Mestna občina Maribor (MOM) od ZMŠD Branik terja 305.536 evrov. Na sodišče je namreč prišla le direktorica občinskega sekretariata za splošne zadeve Marija Tanacek in prosila za preložitev naroka, saj da se z Branikom pogovarjajo o sporazumni rešitvi. »Vi ste vložili tožbo in predlog za izvršbo, sodišče to mora reševati. Nimate opravičljivega razloga za preklic,« je predstavnici MOM pojasnil sodnik Janez Žirovnik, zatem pa so se vendarle dogovorili, da z obravnavo počakajo do decembra.

Omenjeni tožbeni zahtevek MOM se nanaša na financiranje druge faze obnove stadiona Ljudski vrt pred nekaj leti – v času, ko je bil župan Franc Kangler, ZMŠD Branik pa je vodil Alojz Križman. »Stadion Ljudski vrt je eden od redkih športnih objektov pri nas, zgrajenih brez afer. Mi smo hoteli, da MOM umakne to tožbo,« je pojasnil sedanji predsednik ZMŠD Branik Bogdan Čepič. Kot je slišati, so v mestni upravi pripravljeni na poravnavo, vendar predlagajo, da bi Branik v zameno odstopil del svojega lastniškega deleža v Ljudskem vrtu (v višini tožbenega zahtevka).

ZMŠD Branik je sicer desetodstotni lastnik nepremičnin v mariborskem športnem parku Ljudski vrt, 90-odstotna lastnica pa je MOM. Ta je že pred leti ustanovila svoj zavod Športni objekti Maribor (ŠOM) in z namenom racionalnejšega gospodarjenja nanj prenesla upravljanje športnih igrišč in objektov. Toda Branik svojega lastniškega deleža noče izpustiti iz rok. »Zdaj sta oba soupravljavca. Za 90-odstotni delež je pooblaščen javni zavod, za desetodstotnega pa ZMŠD Branik. V praksi je zaradi tega kar precej težav,« je dejal direktor ŠOM Anton Knez.

Pojasnil je, da ŠOM opravljajo vsa vzdrževalna dela v Ljudskem vrtu, prevzeli so tudi vse delavce, stroškovniki pa so naravnani na lastniške deleže. »Branik ima na svoje ime odštevalne števce za energente, potem imamo redne obračune, a ker nas redno ne obveščajo o stanju, so včasih odklopi, ki ne bi bili potrebni,« je povedal Knez. Po njegovih besedah so MOM že opozorili, da je takšno soupravljanje v praksi zelo težavno, zato bi se pristojni z ZMŠD Branik morali čim prej dogovoriti o enem skupnem upravljavcu.