Neuradno: Ovadbe na NLB zaradi ŠC Pohorje

Ovadeni so nekdanji direktor NLB Albin Turk, nekdanji direktor ŠC Pohorje Drago Rataj in uslužbenka NLB.

Objavljeno
27. januar 2016 14.41
S. P., STA
S. P., STA
Maribor − Mariborski kriminalisti so na specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo proti uslužbencu državne banke, ki ga sumijo zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Banko je domnevno oškodoval za osem milijonov evrov. Zaradi pomoči pri tem dejanju so ovadili še dve osebi. Neuradno gre za projekte, povezane s ŠC Pohorje.

Po neuradnih informacijah Večera so kazensko ovadili nekdanjega direktorja poslovnega centra NLB za velika podjetja Albina Turka, trenutno sicer direktorja Mariborskih lekarn, zaradi pomoči pri kaznivem dejanju pa nekdanjega direktorja Športnega centra (ŠC) Pohorje Draga Rataja in uslužbenko NLB Marinko Sagadin.

Na Policijski upravi Maribor identitete ovadenih ne razkrivajo, prav tako ne drugih podrobnosti glede vpletenih v očitana kazniva dejanja. Po neuradnih informacijah gre za projekte, povezane z medtem že propadlim Športnim centrom Pohorje.

Kot so pojasnili, je menda ovadena oseba osumljena, da je kaznivo dejanje storila s tem, ko je v letih 2009 in 2010 pri kreditiranju gradnje infrastrukturnega projekta, katerega investitor je bilo podjetje iz Maribora, zlorabila svoj položaj in dano zaupanje glede razpolaganja s premoženjem banke in njenimi koristmi, da bi podjetju pridobila veliko protipravno premoženjsko korist.

Osumljena oseba je bila v banki odgovorna za pripravo in spremljanje naložbe v okviru finančnih storitev banke, vendar ni izvajala potrebnega nadzora nad postopki odobravanja naložbe, ni nadzirala priprave in izvedbe ustreznih mehanizmov njenega zavarovanja ter izpolnjevanja pogodbenih zavez med banko in komitentom.

S takšnim ravnanjem ni opravila svojih dolžnosti glede razpolaganja s premoženjem banke, ki je v državni lasti, s tem pa je banki povzročila premoženjsko škodo v višini najmanj osem milijonov evrov, so še pojasnili na PU Maribor.