Mariborski kriminalisti ujeli preprodajalce kokaina

V akciji so policisti zasegli skoraj 1,3 kilograma kokaina. Četverici grozi zaporna kazen od petih do 15 let zapora.

Objavljeno
26. januar 2012 13.09
Posodobljeno
26. januar 2012 13.09
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor - Kriminalisti so po večmesečnem zbiranju obvestil v ponedeljek na prste stopili kriminalni združbi, ki se je menda ukvarjala s preprodajo mamil. Zasegli so ji skoraj 1,3 kilograma precej čistega kokaina, za katerega bi na trgu lahko iztržili okrog 100.000 evrov.

Hudodelska združba je štela pet članov, od tega štiri Slovence in enega Avstrijca. Vodja združbe, katere najmlajši član šteje 21 let, je bil 46-letnik iz okolice Ptuja.

Po besedah Roberta Munde, vodje sektorja kriminalistične policije mariborske policijske uprave, je mreža preprodajalcev kazniva dejanja izvajala na območju Maribora in Ptuja, in sicer od lanskega avgusta.

Organi pregona so združbi na prste stopili z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov. Zasegli so ji 1092 gramov kokaina, pri preiskavi vozila njenega najstarejšega člana, 46-letnega vodje, pa še 200 gramov.

Zasegli so tudi več predmetov, povezanih s kaznivimi dejanji s področja prepovedanih drog (avtomobile, denar...), in pištolo.

Za zavarovanje premoženjske koristi, pridobljene z izvajanjem kaznivih dejanj, so kriminalisti specializiranemu državnemu tožilstvu predlagali, naj izda sklep o začasnem zavarovanju zahtevka za odvzem premoženjske koristi v predkazenskem postopku; ta znaša dobrih 40.000 evrov.

Enega osumljenca so prijeli v središču Ptuja, preostale slovenske državljane pa v okolici najstarejšega slovenskega mesta; Avstrijcu so na sled prišli organi naše severne sosede in ga vtaknili v pripor. Enaka usoda je doletela štiri Slovence.

Zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami so jih kriminalisti v torek privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ta pa je zanje odredil pripor.

Če bodo spoznani za krive, jim grozi od pet do 15 let zapora.