Poslovanje Oranže pod drobnogledom kriminalistov

V dvanajstih podjetjih in na občini zasegli dokumentacijo ter domnevno pridržali tri ljudi.

Objavljeno
08. marec 2016 09.41
Posodobljeno
08. marec 2016 09.41
regent Maribor
Peter Rak
Peter Rak
Maribor - Afere, ki so že pred časom prišle v javnost in so povezane z domnevno spornimi posli oglaševalske agencije Oranža ter obnovo Trubarjeve ulice, so danes dobile tudi svoje nadaljevanje v kriminalistični preiskavi v dvanajstih podjetjih in na mariborski občini. Začasno naj bi pridržali tri ljudi.

Na mariborski policijski upravi so skopi z izjavami, v svojem slogu so le sporočili, da kriminalisti zbirajo obvestila zaradi sumov kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in zlorabe uradnega položaja ali pravic pri gospodarski dejavnosti ter napeljevanja k tem dejanjem. Iščejo poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo dokaz v nadaljnjem postopku, predkazenski postopek pa usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Rdeča nič je Oranža

Po neuradnih podatkih gre za nekatere posle agencije Oranža, ki je v preteklih letih izvedla vrsto oglasnih projektov za Nigrad, Mariborske lekarne in Snago, prav v teh podjetjih pa je tudi potekala kriminalistična preiskava. Ob tem pa še na Farmadentu in v prostorih Mestne občine Maribor, ne nazadnje je bilo kar nekaj projektov Oranže povezanih neposredno z naročili mesta, med drugim so za šest tisočakov pripravil brošuro Invest in Maribor - Investirajte v Maribor.

Na čelu agencije, ki se je medtem preimenovala v Odtis, je bil v času domnevno spornih poslov Martin Korošec, njegovo ime pa na njeni spletni strani še vedno pojavlja kot glavni kontakt. Prav Korošec je bil po neuradnih podatkih eden tistih, ki so jih začasno pridržali.

Privilegirani Nigrad?

Pri sporni obnovi Trubarjeve ulice je verjetno predmet preiskave zaplet pri izbiri izvajalca, saj je bil menda Nigrad v privilegiranem položaju. V razpisnih pogojih občine se je kot pogoj za pridobitev posla predstavljal certifikat kontrole storitev vgrajevanja asfaltnih zmesi, kar je po mnenju številnih predstavljal neupravičeno izločitev cenejših ponudnikov.

Z občine nihče osumljen ali pridržan

Odzivi v preiskovanih podjetjih in na mariborski občini so previdni. V Nigradu so potrdili preiskavo, kriminalistom so izročili zahtevano dokumentacijo, vendar zanikajo, da bi bil kdo od njihovih uslužbencev pridržan, prav takšni so odgovori v Snagi in Mariborskih lekarnah.

Na mariborski občini v izjavi za javnost pojasnjujejo, da »preiskava poteka v kazensko-preiskovalni zadevi proti fizični osebi, ki ni zaposlena na Mestni občini Maribor in ni njen funkcionar, prav tako iz odredbe ugotavljamo, da nihče od zaposlenih ali funkcionarjev ni osumljenec v predmetni zadevi in zato ni bil pridržan«.