Marjan Sedej ne priznava očitane mu poslovne goljufije

Če bi priznal, je tožilstvo zanj predlagalo pogojno kazen dveh mesecev zapora s poskusno dobo enega leta.

Objavljeno
24. marec 2014 15.29
*iza* Mercator
Ba. P., Delo.si; STA
Ba. P., Delo.si; STA
Slovenj Gradec − Marjan Sedej na današnjem predobravnavnem naroku na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu ni priznal krivde iz obtožnice, ki mu očita poslovno goljufijo v marcu 2010, ko je bil član uprave danes propadle Koroške trgovine. Glavna obravnava proti Sedeju, Igorju Jerotu in še dvema zaradi sumov poslovnih goljufij se v Slovenj Gradcu nadaljuje 3. aprila.

Obtožnica nekdanjemu članu uprave Koroške trgovine in danes direktorju Lekarne Ljubljana Marjanu Sedeju očita, da je skupaj s takratnim predsednikom uprave Koroške trgovine Igorjem Jerotom preslepil slovenjgraškega podjetnika Franca Lampreta, ki izdeluje in trgovinam dobavlja vrečke PVC.

Po navedbah tožilstva sta Sedej in Jerot menda vedela, da zaradi slabega finančnega stanja Koroška trgovina podjetniku ne bo mogla plačati dobavljenega blaga v znesku 3835 evrov, a sta z njim kljub temu sklenila posel, kasneje pa pogodbo prenesla na insolventno družbo Maksina, ki je bila del iste skupine podjetij.

Sedej krivde ni priznal

Sedej na današnjem predobravnavnem naroku krivde ni priznal, prav tako ni priznal nobenega dejstva iz obtožnice. Njegov zagovornik, odvetnik Matej Erjavec, je za nadaljnji postopek predlagal zaslišanje dveh prič, Marka Ilarja, ki je bil odgovoren za trženje v Koroški trgovini, in Zvonka Mraka, ki je delal kot komercialist v podjetju. Odvetnik meni, da bosta lahko s svojim pričanjem predstavila Sedejevo vlogo. Hkrati je odvetnik podprl že na prejšnjih predobravnavnih narokih podan dokazni predlog, da je bila terjatev podjetniku Lampretu že poplačana v izvršilnem postopku.

Če bi Sedej danes priznal očitano kaznivo dejanje, je tožilstvo zanj predlagalo pogojno kazen dveh mesecev zapora s poskusno dobo enega leta.

V isti zadevi doslej na predobravnavnih narokih krivde niso priznali Igor Jerot kot nekdanji predsednik uprave in solastnik Koroške trgovine ter več drugih družb ter zaposlena v družbah iz skupine Franc Juteršek in Metka Levačič. Soobtožena v tej zadevi je tudi pravna oseba oziroma družba Resevna, vendar vabilo sodišča na predobravnavni narok ne doseže zakonitega zastopnika te družbe, direktorja Janeza Rifla. Zato se je sodnica odločila, da bo postopek za Resevno ločen, tako da se glavna obravnava za omenjene štiri, obtožene sumov poslovne goljufije, nadaljuje 3. aprila.