Marko Jaklič zagovor »hranil« skoraj do konca obravnave

Trdi, da je podjetje ustanovil izključno za izvedbo nepremičninskih poslov na Hrvaškem.

Objavljeno
12. oktober 2015 18.38
Ljubljana, 24.3.2014, Marko Jaklič - (vzajemna). Foto: osebni arhiv
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana – »Podjetje M-Kontakt sem ustanovil izključno zato, da sem lahko legalno posloval z nepremičninami na Hrvaškem,« je v svojem zagovoru, ki ga je podal skoraj leto dni po začetku sojenja, dejal prvo obtoženi v zadevi Vzajemna, Marko Jaklič.

V svojem zagovoru, ki ga je »hranil« skoraj do konca glavne obravnave, je Marko Jaklič zanikal vse obtožbe o zlorabi položaja in pranju denarja, ki mu jih očita tožilstvo. »Če bi svoje podjetje ustanovil z namenom, da bi ga uporabljal za izvrševanje kaznivih dejanj, kot to trdi tožilstvo, potem najbrž tega ne bi naredil na tako pregleden način in na svoje ime,« je Jaklič komentiral obtožbe na svoj račun. Sicer pa je povedal, da se v Vzajemni zaposlil 1. junija 2003 in je imel, tako kot drugi člani uprave, zelo široko področje dela, kar je pomenilo, je poudaril, da se je ukvarjal izključno z zadevami iz svojega delokroga, z drugimi pa ne. Razložil je, da je Vzajemna za številna področja dela zaposlila strokovnjake, ki so sicer o svojem delu obveščali upravo, vendarle pa so bili pri svojem delu samostojni. »Z izvedbo posameznih zadev se nisem ukvarjal, pogodb o nakupu računalniškem opreme nisem ne videl, nisem jih bral, ne sklepal, niti jih podpisoval.« Spomnil se je, da sta za vzpostavitev informacijskega sistema Vzajemne prišli dve ponudbi podjetij Marand in S & T ter da je bil Marand občutno dražji. A kot je zatrdil, se nikoli ni dogovarjal o tem poslu, ki je bil sicer sklenjen leta 2004. Na vprašnje sodišče, kako to, da se na nekaterih pogodbah pojavlja njegovo ime, je pojasnil, da je bil odgovoren za nagrajevanje zaposlenih in dodal, da so enak sistem nagrajevanja uporabljali tudi na Vzajemni in zanj dobili prestižno mednarodno nagrado.

»Že pred Vzajemno sem bil finančno precej uspešen«

Sodišče je tudi zanimalo, od kje Jakliču denar za kupovanje nepremičnin na Hrvaškem. Razložil je, da se je z nepremičninami na Hrvaškem začel ukvarjati že ob koncu 90. let, saj so bile takrat hiše, katerih lastniki so bili srbski državljani, v južni Dalmaciji zaradi znanih napetosti med Srbijo in Hrvaško relativno poceni. Kot je povedal, je bil že takrat finančno precej uspešen, imel je dobro plačo, zato je pač začel vlagati v nepremičnine. Kot slovenski državljan v takratnih političnih razmerjih med Slovenijo in Hrvaško ni mogel kupiti nepremičnine na Hrvaškem in je vpisati na svoje ime v zemljiško knjigo. Ker je kupil več nepremičnin, je tveganje postalo preveliko, zato je na Hrvaškem ustanovil podjetje M-Kontakt. To podjetje se je, tako Jaklič, znašlo v poslih s S & T po tistem, ko je preko M-Kontakta začel delati njegov brat, Boštjan Jaklič. Ta je deloval preko M-Kontakta na projektih v tujini, saj ni želel biti viden, ker je bil takrat regionalni direktor v podjetju Hewlett–Packard.

Jaklič, ki je odgovarjal samo na vprašanja obrambe in sodišča, na vprašanja tožilstva pa ne, je na koncu še povedal, da sta tako zavarovalnica Vzajemna kot pozneje Lekarne Ljubljana pod njegovim vodstvom dosegli absolutno najboljše poslovne rezultate kot kdajkoli prej ali pozneje.

Kot smo že poročali, je specializirano državno tožilstvo zoper Marka Jakliča, Klavdija Godniča, Franca Heningmana, Saša Bergerja ter družbi S & T Slovenija, d. d., in M-Kontakt, d. o. o., iz Zagreba vložilo obtožnico zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja ter pomoči pri teh kaznivih dejanjih.

Obtožnica Jakliča bremeni, da je kot prvi mož Vzajemne preplačal naročene storitve pri S & T Slovenija, od njih pa v zameno dobil več kot 550.000 evrov. Šlo je za posel vzpostavitve lastnega informacijskega sistema Vzajemne. Denar naj bi potoval prek več povezanih podjetij ST Slovenija v tujini in pozneje na podlagi domnevno fiktivnih svetovalnih pogodb končal na računu podjetja M-Kontakt, čigar lastnik je bil Marko Jaklič. To naj bi bilo po oceni preiskovalcev ustanovljeno z izključnim namenom pranja denarja Vzajemne, ki ga je nato prelilo v nepremičnine na Korčuli.