Mati vztraja, da je sin celo noč spal doma

Dekleta umorjenega in sestre obtoženega Radenka Đurđevića policiji ni uspelo prisilno privesti na sodišče.

Objavljeno
05. oktober 2015 19.30
Ljubljana, 24.8.2015, sojenje Radenku Durdevicu za umor. Foto: Marko Feist
Mihael Korsika
Mihael Korsika

Ljubljana – Mati obtoženega Radenka Đurđevića, Jovanka Nikolić, je tudi v svojem tretjem nastopu pred sodiščem zatrdila, da njen sin leta 2009 ni ubil Mustafo Rastoderja, ki je bil v intimni zvezi z njeno hčerko Anjo Nikolić. Kot trdi, je sin v času umora spal doma.

V nadaljevanju ponovnega sojenja 30-letnemu Radenku Đurđeviću, ki je po trditvah tožilstva 19. januarja leta 2009 hladnokrvno v mafijskem slogu likvidiral 28-letnega Mustafo Rastoderja, bi morale nastopiti tri priče, vendar je pred veliki senat ljubljanskega okrožnega sodišča stopila le obtoženčeva mati Jovanka Nikolić. Tožilstvo je prepričano, da je obtoženi iz maščevanja ubil sestrinega partnerja, ker naj bi jo ta vpeljal v svet mamil.

Policija izsilila priznanje?

Ko je Rastoder na kavču gledal televizijo, je napadalec vdrl v stanovanje in ga petkrat ustrelil v srce, enkrat v glavo, tilnik in nogo. Kot je pokazala preiskava, ga je moral presenetiti, saj je bil zjutraj, ko so ga našli mrtvega, še zleknjen na kavču, v rokah pa je stiskal daljinski upravljalnik.

Preiskovalci, ki so prepričani, da je umorjeni svojega krvnika poznal, saj njegov pes tisto noč ni zalajal, so na rokah in majici Đurđevića našli smodniške delce. Ob aretaciji je dejanje priznal, a si je nato, ko je primer prišel na sodišče, premislil. Zagovornik je med drugim dejal, da so ga pridržđali za dlje, kot bi ga smeli in da »po več kot 60-urnem mučenju ni več vedel, kaj govori in podpisuje.«

Okrožni sodniki so takrat ocenili, da za obsodbo ni dovolj dokazov. Smodniški delci so namreč dokazovali le, da je bil obtoženi v času streljanja v istem prostoru in ne pa tudi, da je sam pritisnil na sprožilec. Tožilstvo se je na oprostilno sodbo pritožilo, višje sodišče pa je nato Đurđevića obsodilo na 12 let zapora. Nov preobrat je nastal v režiji vrhovnega sodišča, ki je po pritožbi obrambe sodbo razveljavilo in sojenje vrnilo nazaj na prvo stopnjo.

Obramba je sicer vseskozi prepričana, da bi morali o dogajanju na Litostrojski ulici podrobneje zaslišati Rastoderjevega prijatelja Bineta Jovanovića, ki naj bi se prav tako ukvarjal z drogami. Čeprav je na sojenju to zanikal, so ga le nekaj mesecev kasneje v Italiji zasačili s štirimi kilogrami kokaina.

»Celo noč ni zapustil stanovanja«

Sodnik je Jovanko Nikolić včeraj naprej podučil, da lahko pričanje zaradi sorodstvene povezave z obtožencem zavrne, o čemer je bila Nikolićeva že v preteklosti dobro seznanjena, saj je bila menda trikrat zaslišana že v okviru predkazenskega postopka, nato pa je kot priča nastopila še na prvostopenjskem sodišču in kasneje še na višjem sodišču.

Tudi tokrat ni imela nobenih zadržkov za pričanje. Nikolićeva še vedno vztraja, da njen sin ni imel popolnoma nič pri smrti Rastoderja. Leta 2009 je skupaj s partnerjem in sinom živela na Litostrojski ulici v garsonjeri, medtem ko je hči Anja Nikolić živela v isti stavbi v kletnem stanovanja z Rastoderjem.

Po tem, ko je v večernih urah Đurđević po njenih besedah prišel domov, se je zleknil pred televizijo in zaspal na sedežni garnituri. »Celo noč ni zapustil stanovanja, niti se ni preoblekel,« zatrjuje mati.

Tisti večer, ko je Đurđević že spal, je na njena vrata potrkal Rastoder. »Bubi (vzdevek ubitega Rastoderja op.a.) je rekel, da se bo ubil in si prislonil pištolo na glavo,« se spominja mati. Po tem, ko mu je namenila nekaj spodbudnih besed, se je po njenih besedah poslovil z besedami: »Jovanka, ti si moja druga mati«. Takrat ga je po njenih besedah zadnjič videla.

Na sodišču bi se morala pojaviti tudi partnerka umorjenega Rastoderja in sestra obtoženega Anja Nikolić, Kljub temu, da je sodišče odredilo njeno prisilno privedbo, saj se na sodna vabila ne odziva, je tudi tokrat ni bilo. »Privedba ni bila realizirana,« je na kratko pojasnil predsedujoči petčlanskemu sodnemu senatu Martin Jančar.

Sojenje se nadaljuje 19. oktobra, Đurđeviću pa za uboj grozi do 15 let zapora.