Matjaž Hanžek za eksperiment izbral Jelinčiča

Hanžek se čudi, ker tožilstvo za sovražni govor v parlamentu še ni preganjalo nobenega politika.

Objavljeno
21. november 2011 19.05
Posodobljeno
21. november 2011 19.05
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana - Predsednik Stranke za trajnostni razvoj (TRS) Matjaž Hanžek je sedel na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča zaradi očitkov tožilstva, da je razžalil predsednika SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega. Hanžek je na očitke odgovoril danes, Jelinčiča pa bodo zaslišali 28. decembra.

Jelinčiča, ki se danes ni udeležil obravnave zaradi gostovanja v radijski oddaji, so zmotile Hanžkove izjave za tretji program nacionalke marca lani.

Nekdanji varuh človekovih pravic je takrat med drugim dejal, da je imel prvak SNS prste vmes pri vlomu v stavbo Narodnega muzeja in tatvini nacionalne zbirke, da »ima svojo ceno« ter da njegovi poslanci glasujejo »tako, kot nekdo mošnjo razveže«.

Kazenski pregon se je zaradi domnevne razžalitve začel na predlog Jelinčiča, ki je Hanžka organom pregona naznanil v imenu poslanske skupine SNS, tožilstvo pa je spisalo obtožnico.

Hanžek glede spornih izjav pravi, da je šlo za nekakšen eksperiment, da bi videl, ali je takšen diskurz predvsem med politiki postal že povsem normalen oziroma vsakdanji.

Jelinčič je po njegovem prepričanju že večkrat odkrito prakticiral sovražni govor, zanimivo pa se mu zdi, da tožilstvo doslej zaradi sovražnega govora v parlamentu ni preganjalo nobenega politika.

»Predsednik SNS 
ne varčuje z zmerljivkami«

Obtoženi predsednik TRS pojasnjuje, da je sporne besede izrekel, ko so ga novinarji povprašali za mnenje glede nekaterih Jelinčičevih izjav.

Predsednik SNS namreč ne varčuje z zmerljivkami, že večkrat je bil žaljiv tudi do celotne družbene skupine, na primer Romov, inštitucije pa se kljub temu ne odzivajo, ugotavlja obtoženi.

Dodal je še, da se Jelinčič menda rad pohvali, da je bil politični zapornik, a se Hanžek ne spominja, da bi ga v preteklosti srečeval med disidenti.

V zvezi z navedbami, da se je Jelinčič pred več kot tridesetimi leti znašel za zapahi zaradi sodelovanja pri kraji iz Narodnega muzeja, je Hanžkov zagovornik odvetnik Miha Kozinc v spis predložil Delov članek Kaznovani »pištolarji« iz 12. junija 1975.

Takrat so poročali o tem, da so bili »obsojeni trije Ljubljančani, ki so lani iz narodnega muzeja ukradli tri dragocene pištole in pribor iz 16. stoletja«, eden od trojice pa je bil menda »27-letni absolvent farmacije Zmago Jelinčič«. Sodišče bo zato na odvetnikov predlog pridobilo omenjeni spis.