Matjažu Golobu leto in sedem mesecev zapora

Na krškem sodišču so izrekli sodbo gradbenemu inšpektorju, obtoženemu prejetja 5000 evrov podkupnine.

Objavljeno
05. april 2012 16.02
Posodobljeno
05. april 2012 16.02
J. Z., Brežice
J. Z., Brežice

Krško - Na krškem sodišču se je končalo sojenje nekdanjemu inšpektorju Matjažu Golobu, ki je bil obsojen na leto in sedem mesecev zapora, izrekli pa so mu še triletno prepoved opravljanja poklica. Tožilstvo je zanj sicer zahtevalo dve leti in štiri mesece zaporne kazni. Nekdanja gradbena projektantka Maruška Krautblat je bila obsojena na leto in dva meseca zapora. Oba bosta morala plačati še slabih 5000 evrov stranske denarne kazni.

Sodišče je obsodilo tudi Davida Tušarja, ki je vzpostavil stik med Iztokom Bencetom in Krautblatovo, in sicer na pogojno zaporno kazen devetih mesecev s preizkusno dobo dveh let.

Goloba so prijeli oktobra lani, decembra pa so ga izpustili iz pripora. Prav tako domnevno posrednico pri kaznivem dejanju Krautblatovo. Golob in Krautblatova sta bila v priporu od dne, ko sta si razdelila drugih 2500 evrov domnevne podkupnine, ki jo je plačal sevniški gradbinec Iztok Bence.

Temu je bilo obljubljeno, da bo za 5000 evrov Krautblatova uredila zaplet, povezan s črno gradnjo, zaradi katerega mu je grozilo 60.000 evrov kazni gradbenega inšpektorja. Po nakazilu prvih 2500 evrov Krautblatova, ki je imela velike finančne težave, računa ni izdala.

Ko je Krautblatova od Benceta zahtevala čimprejšnje plačilo drugega obroka, je ta, kot pravi, posumil, da gre za poskus podkupovanja, in se obrnil na policijo.