Zadeva Patria: Janša vložil ustavno pritožbo na ustavno sodišče

Nekdanji premier je vložil ustavno pritožbo proti sodbama ljubljanskega okrajnega in ljubljanskega višjega sodišča.

Objavljeno
12. maj 2014 18.50
Posodobljeno
12. maj 2014 18.50
mfe patria
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana − Predsednik SDS in nekdanji premier, pravnomočno obsojen zaradi korupcijskega kaznivega dejanja v zadevi Patria, Janez Janša je v petek na ustavno sodišče vložil ustavno pritožbo proti sodbama ljubljanskega okrajnega in ljubljanskega višjega sodišča.

To so nam danes potrdili na ustavnem sodišču. Po naših neuradnih informacijah pa je Janša tudi že vložil zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče. Tako je izrabil obe možnosti, ki mu ju daje slovenska zakonodaja. V skladu z zakonom o kazenskem postopku je namreč proti pravnomočni kazenski sodbi mogoče vložiti zahtevo za varstvo zakonitosti, v skladu z zakonom o ustavnem sodišču pa lahko ustavno sodišče izjemoma odloča o ustavni pritožbi, še preden je izčrpano izredno pravno sredstvo.

In zahteva za varstvo zakonitosti spada med izredna pravna sredstva. Za ta korak se lahko ustavno sodišče odloči, če je zatrjevana kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin očitna in če bi z izvršitvijo posamičnega akta − v tem primeru sodbe − nastale za pritožnika nepopravljive posledice.

Po naših informacijah ustavno sodišče to možnost, torej da ne čaka na odločitev vrhovnega sodišča − ki lahko obe obsodilni sodbi v zadevi Patria tudi razveljavi − uporabi le redkokdaj. Zelo strogo namreč presoja izjeme od pravila, po katerem morajo biti izčrpane vse (iz)redne pravne poti, preden se ustavno sodišče odloči, da bo ukrepalo. Torej ni nobenega dvoma, da lahko sodišče o ustavni pritožbi odloča šele, ko so izčrpana vsa pravna sredstva, odstop od tega pravila pa je glede izrednih pravnih sredstev možen le izjemoma.

Ali se bosta soobsojena v zadevi Patria brigadir Tone Krkovič in prokurist Rotisa Ivan Črnkovič prav tako odločila, da se obrneta na ustavno sodišče, še ne vemo. Takoj po tem, ko je višje sodišče 28. aprila v celoti potrdilo sodbo okrajnega sodišča, sta napovedala vložitev zahteve za varstvo zakonitosti.