Med napadom bistveno zmanjšano prišteven     

Po zaslišanju psihiatra tožilcu ni preostalo drugega, kot da spremeni obtožbo za poskus uboja.

Objavljeno
16. junij 2015 18.20
SOJENJE SOW MORU
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Senegalca Mora Sowa, ki je februarja z nožem poskusil ubiti Aljaža Žarna, je psihiater Andrej Pišec ocenil za simpatičnega in zgovornega človeka. Pri njem ni zasledil znakov duševne motnje, je pa glede na njegov odnos do alkohola ocenil, da je bil usodnega večera bistveno zmanjšano prišteven.

Sow je tistega dne spil pol litra vina in šest piv. Ob odvzemu krvi dve uri po dogodku so pri njem namerili približno 1,7 promila alkohola v krvi, zato je imel po mnenju psihiatra Andreja Pišeca v času dogodka v krvi 2,1 promila alkohola. Če ima človek po Piščevih besedah med dva in tri promile alkohola v krvi, pa je njegova sposobnost razumeti pomen svojega dejanja bistveno zmanjšana.

Pišec je pojasnil, da je začel Sow po alkoholu posegati v zadnjih dveh letih po ločitvi od italijanske soproge. Štirikrat tedensko je spil po tri do štiri piva, zato je pri njem že možno govoriti o odvisnosti od alkohola, ocenjuje psihiater. Kljub temu pa Sow ni kronični alkoholik, je poudaril Pišec, »za pridobitev takega statusa je potrebnega kar nekaj let trdega dela«.

Tožilec Simon Grahornik se s psihiatrom ni strinjal in je predlagal, naj sodišče postavi novega izvedenca, a mu sodni senat ni prisluhnil. Grahorniku zato ni preostalo drugega, kot da je spremenil obtožnico in Sowu naprtil poskus uboja v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Predlagal je, naj ga sodišče za rešetke vtakne za šest let in šest mesecev ter mu podaljša pripor.

Zagovornik Davor Ozmec je poudaril, da dogodka razen Sowa, Žarna in njegovega prijatelja ni videl nihče. Menil je, da je šlo kvečjemu za prekoračeni silobran, zato bi mu bilo treba kazen odpustiti, saj se je le branil in poskušal ostati živ, dogodku pa je botrovala rasna nestrpnost. V kolikor sodišče temu ne bi sledilo, pa je odvetnik predlagal obsodbo zaradi poskusa uboja na mah in zaporno kazen do enega leta.

»Ne strinjam se, da se me obsodi, ker od vsega začetka nisem slišal realnega stanja. Vse je laž. Bil sem sam, kako bi lahko sprovociral dve osebi, močnejši od mene? Ta obraz ni agresiven, ta človek ni kriminalec ter ne prodaja in ne uživa drog. Nikoli se nisem tepel, nisem vzgojen v takem duhu,« pa je pred petkovim izrekom sodbe sodišče še zadnjič nagovoril Mor Sow.