Med oškodovanci tudi znana imena

Matjaž Skube, ki je domnenvno za 1,2 milijona oškodoval več ljudi, trdi, da bo denar vrnil.

Objavljeno
12. januar 2016 16.54
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Na ljubljanskem okrožnem sodišče se je začela glavna obravnava zoper Matjaža Skubeta, ki je denar vlagateljev po navedbah tožilstva med drugim zapravil za obnovo družinske hiše in najem jadrnice. Obljubljal je 12,74 odstotni letni donos.

Domnevno sumljive posle nekdanjega direktorja propadlega blejskega finančnega podjetja Asista Matjaža Skubeta je policiji leta 2012 prijavilo več oškodovancev. Policijska preiskava je pokazala, da je Skube z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin o varnih in donosnih naložbah v finančne posle. S tem je po navedbah tožilstva ogoljufal več kot 40 vlagateljev in jim povzročil za več kot 1,2 milijona evrov premoženjske škode. Obtoženi Skube vloženih sredstev ni vložil v dogovorjeno finančno naložbo, niti po dogovorjenem času oškodovanim vlagateljem ni vrnil glavnice in ni izplačal dogovorjenih 12,74 odstotka letnega donosa. Nekaj denarja je sicer vrnil oškodovanim vlagateljem, del ga je vrnil drugim vlagateljem, medtem ko naj bi več kot milijon evrov porabil za lastne potrebe. Ker je denar, ki ga je menda pridobi nezakonito, porabil za svoje potrebe, mu tožilstvo v obtožnici poleg goljufije očita tudi pranje denarja.

Vlagatelji so mu za naložbo skupno dali 1.219.483 evrov, Skube pa je vlagateljem po oceni tožilstva obljubljal nekaj, kar je vedel, da ne bo izpolnil. Del vloženih sredstev je nakazal svojemu podjetju Asista, z denarnimi vložki pa je med drugim menda financiral tudi obnovo družinske hiše in najem jadrnice.

Tožilstvo je kot dokaz nečednih poslov že na predobravnavnem naroku predložilo odločbo finančne uprave s 4. avgusta letos, iz katere je po njegovih navedbah razvidno, da je Skube v obdobju od leta 2007 do 2011 zapravil milijon evrov več, kot je imel zakonitih prihodkov

Bili so urejeni, vozili so se z dobrimi avtomobili

Na sojenju je včeraj kot priča nastopil prvi oškodovanec, direktor blejskega podjetja Perftech Janez Kožuh, ki zahteva vračilo 21.000 evrov z obrestmi. Obtoženega Skubeta je spoznal, ko se je podjetje Asista preselilo v poslovno stavbo, v kateri je imelo prostore tudi njegovo podjetje. Skube je jeseni leta 2006 prišel v njegovo pisarno in mu ponudil, da vloži sredstva v zasebni investicijski sklad. »Šlo je za zanimiv finančni instrument, zato sem pričakoval, da bo nekaj iz tega nastalo,« se je spominjal Kožuh, ki je hkrati priznal, da prav veliko vsebinskih informacij o sami investiciji ni imel, temveč je zaupal Skubetu.

»Šlo je za relativno majhen znesek, zato se nisva dosti pogovarjala o varnosti produkta. Zaupal sem mu. Bili so urejeni (zaposleni v podjetju Asista, op. a.), pisarne so imeli urejene in vozili so se z dobrimi avtomobili,« je na vprašanje okrožno sodnice Jasmine Javornik, zakaj se je odločil za investicijo, odgovoril Skube.

Ob tem je poudaril, da se je tveganja zavedal, vendar se je to nanašalo le na višino donosov, medtem ko je po njegovih besedah Skube vedno zatrjeval, da lahko glavnico z določenim odpovednim rokom vedno dvigne. Po tem ko je Kožuh investiral 21.000 evrov, mu je Skube nekaj mesecev v gotovini izplačevati donos, nato pa se je vse ustavilo. Skube donosa ni več izplačeval in ga je le še obljubljal, prav tako mu ni vrnil glavnice, kar je sicer Kožuh zahteval le ustno in nikoli pisno.

Sojenje, na katerem bo skupno zaslišanih okoli 60 oškodovancev in prič, se bo nadaljevalo 19. januarja. Kot oškodovanci pa bodo zaslišani tudi nekdanji dolgoletni vratar hokejskega kluba Jesenice in slovenske reprezentance Gaber Glavič, nekdanji reprezentančni košarkar Sašo Ožbolt in legenda slovenskega nogometa Branko Oblak. »Vložena sredstva bodo v prihodnjih mesecih zagotovo vrnjena. Žal mi je, da se to ni zgodilo že prej. To so večinoma moji prijatelji, vsi skupaj smo osmoljenci krize,« je na hodniku sodne palače po zaključku včerajšnje obravnave zagotovil Skube.