Mednarodna preiskava: So več sto kilogramov kokaina vrgli v morje?

Zorica Škrbić, ki je umrla po ugrabitvi junija lani, je bila tudi na radarju združbe, ki se je domnevno ukvarjala z mamili.

Objavljeno
06. julij 2015 16.44
Sodba Zvonku Hajšku v Mariboru, 18.4.2013
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – V priporu je končalo vseh deset osumljencev, ki so jih po policijski akciji konec prejšnjega tedna privedli k preiskovalnemu sodniku, so včeraj sporočili s policije. Vseh osumljencev, ki naj bi imeli na vesti celo goro kaznivih dejanj, med drugim pa jih je nekaj načrtovalo tudi rop zdaj pokojne Zorice Škrbić, partnerice roparja sefov SKB, je okoli 30.

Da so preiskovalci, ki so prejšnji teden skupaj opravili več kot 20 hišnih preiskav, na sledi nečemu velikemu, je pričal podatek, da je v zaključni akciji mednarodne kriminalistične preiskave »hudodelske združbe, ki je izvrševala kazniva dejanja s področja prepovedanih drog«, sodelovalo skupaj kar 150 policistov in kriminalistov z različnih policijskih uprav, policisti specialne enote, sklicali pa so tudi posebno policijsko enoto.

Denar iz sefov SKB naj bi bil skrit v zidovih

S kom so imeli opravka, dovolj zgovorno pove tudi to, da ima po naših podatkih tožilstvo informacije, da je trojica – Senad Muhamedagić, Darko Ostojić in Dragan Miladinović – lansko leto med drugim načrtovala rop Zorice Škrbić.

Škrbićeva, ki so jo 26. junija lani domnevno ugrabili in surovo mučili Željko Petrović, Blagoje Sazdov, Milan Trivković in Senad Livadić, zoper katere se bo konec avgusta začelo sojenje, je bila tudi na radarju te trojice. Tudi njim so namreč po prepričanju tožilstva na uho prišle informacije, ki so se pojavljale v krogu kriminalcev, in sicer, da partnerica Dejana Vidmarja, obsojenega roparja sefov SKB, ve, kje je skrit denar, ki izvira iz tega ropa. Mitja Požun, ki naj bi o denarju obvestil obtoženo četverico, naj bi si namreč od Ostojića izposodil pnevmatsko kladivo, s katerim je hotel – tako so bili prepričani – razbijati zidove na domu Škrbićeve, kjer naj bi bil zazidan roparski plen. Trojica je dlje časa načrtovala rop, si ogledovala hišo in poslušala, ali v njej kdo razbija po stenah, in čakala priložnost, da tistega, ki bi iz nje prišel s torbo, oropa. A je načrt padel v vodo, ko so Škrbićevo ugrabili in je za posledicami surovega mučenja umrla.

Po policijski akciji konec tedna se je v javnosti sicer začelo pojavljati ime šefa mednarodne hudodelske združbe, ki naj bi iz Brazilije v Španijo in naprej v druge evropske države tihotapila predvsem kokain, avstrijski mediji so tako poročali o državljanu Črne Gore Safetu Kaliću, ki so ga organi na Dunaju prijeli lani in izročili nemškim kolegom. Po poročanju srbskih medijev je Interpol za njim razpisal tiralico leta 2011 zaradi obtožb o pranju denarja, zasluženega s preprodajo heroina. Poleg tega se bo moral zagovarjati tudi zaradi obtožb o preprodaji heroina iz let 1995 in 1996. Kaliću in njegovi družini so po poročanju srbskih medijev zasegli za več kot 22 milijonov evrov premoženja.

Zlomljeni jambor jadrnice pokvaril načrte

Del mednarodne hudodelske združbe, za katere je tožilstvo te dni vložilo zahtevo za preiskavo, šteje okoli 30 ljudi, večinoma državljanov Slovenije pa tudi Hrvaške, BiH in Bolgarije. Med drugim je tožilstvo opisalo sume, da so se Muhamedagić in njegovi »sodelavci« dogovarjali o transportu kokaina iz Brazilije. Tako naj bi se med drugim dogovarjali o transportu najmanj 320 kilogramov kokaina na avstrijskem katamaranu, a se to zaradi zapletov ni zgodilo.

V drugem primeru naj bi Muhamedagić, Saša Dujmović, Nebojša Čubrilović in nekateri drugi organizirali transport več sto kilogramov kokaina na jadrnici, ki pa naj bi se končal klavrno. Več kot 1000 milj na odprtem morju naj bi se namreč jadrnici zlomil jambor, kapitana in posadko pa naj bi rešila posadka tovorne ladje, ki je takrat po naključju plula mimo. Več sto kilogramov kokaina naj bi takrat v paniki preprosto odvrgli v morje, poškodovano jadrnico pa pustili sredi morja. Med tihotapci je na njihovo smolo deloval tudi sodelavec ameriške agencije za boj proti mamilom (DEA).

V Grčiji prijeli slovenska tihotapca heroina

Muhamedagić, ki je sicer državljan Hrvaške, naj bi imel tesne »poslovne« stike tudi z Mariborčanom Zvonkom Hajškom, ki je sicer znan iz afere ilegalnih športnih stavnic. Tožilstvo je tako med drugim opisalo, kako naj bi osumljenci maja lani izvedli več prevozov po več kilogramov heroina. Največji zaseg so sicer izvedli grški policisti, ki so, o tem smo poročali aprila, v pristaniškem mestu Patras pri dveh slovenskih državljanih, Klemnu Ravbarju in Stanetu Zabretu v tovornjaku odkril rekordnih 369,2 kilograma izjemno čistega heroina. Na slovenski tovornjak naj bi bili grški policisti opozorjeni, ko je iz Italije s trajektom priplul v severnogrško pristanišče Igoumenitsa, v Grčijo pa naj bi tovornjak sicer prispel naložen z mlekom.