Medvedkov krušni oče zaradi žalitve na sodišču

Matevž Logar, ki je skrbel za medvedka Srečka, se z Zlatkom Golobom, lastnikom zatočišča na Muti, ni hotel poravnati.

Objavljeno
17. junij 2013 21.22
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Matevž Logar, »krušni oče« osirotelega medvedka Srečka, je bil na včerajšnjem predobravnavnem naroku na kranjskem okrožnem sodišču, na katerem se zagovarja zaradi žaljive obdolžitve v medijih, odločen: »Nisem lagal, nikogar nisem oblatil. Novinarjem sem povedal in oni so to objavili.«

Osemindvajsetletnik iz Podvrha v Poljanski dolini si je zaradi medvedka (ta je poginil julija lani po spopadu z medvedom v zavetišču za osirotele medvede v Romuniji, star še ni bil dve leti) nakopal več kazenskih postopkov. Država ga tako, recimo, toži, ker je menda iz narave vzel žival, ki je ne bi smel, drugi postopek je napad na inšpektorja za okolje in prostor Simona Pleška. Omenjeni inšpektor je po prijavi 20. aprila 2011 na kmetiji Pr' Jelovčan, ki je imela takrat trimesečnega medvedjega mladiča, opravljal pregled, med pregledom pa ga je, kot je zapisala policija, Logar s pestjo udaril v obraz, nato pa pobegnil.

Povod za včerajšnji predobravnavni narok je tožba lastnika zatočišča Zlatka Goloba, ker je Matevž Logar širil neresnice o tem, da v zatočišču na Muti niso ustrezno poskrbeli za medvedka. Pooblaščenec zasebnega tožilca Janez Stušek je pojasnil, da je odprt tudi pravdni postopek, vendar so pripravljeni po opravičilu in zavezi, da se žalitve ne bodo ponavljale, ter odškodnini okoli 5000 evrov oba postopka hkrati zapreti. Toda Matevž Logar, ki se je včeraj na sodišču pojavil brez zagovornika, je dejal, da ne ve, ali je s tem, kar je izrekel, res naredil komu škodo. »Vprašali so me in pojasnil sem, da je bil medved na Muti v ogradi in pod električnim tokom. Ne počutim se krivega, zato nisem za poravnavo,« je dejal zdaj brezposelni mladenič.

Poročali smo že, da so Logarjevi družini odvzeli medvedka 3. junija 2011 in ga odpeljali v azil za prostoživeče živali veterinarja Goloba na Muto. Družina Logar je imela o tem svoje mnenje, v Slovenskih novicah ga je povzel Vladimir Jerman: »Medvedka so zaupali veterinarju, ki je specialist za zdravljenje ptic. Zaprli so ga v utesnjeno samico, opremljeno z ubijalsko bolečim električnim tokom, ki mu je povzročal številne nepotrebne bolečine. Srečko je bil povsem strt zaradi nasilnega odvzema iz ljubečega okolja in krutosti v novem. Zaradi šokantnega ravnanja z njim je ves čas predirljivo jokal, tulil od žalosti in neznansko trpel.«

Naj spomnimo, da je bil medvedek Srečko nato ukraden iz azila na Muti, čez deset dni so ga našli gozdarji pri Kočevski Reki. Nemški sodelavci organizacije Štiri tačke so ga nato konec junija 2011 naložili v kombi in odpeljali v 1300 kilometrov oddaljeno zavetišče za medvede v Transilvanijo. Ob tej priložnosti so Logarjevi, kot je navedel novinar Vladimir Jerman v članku Srečko v objemu romunske medvedke, pozvali Štiri tačke in druge mednarodne ustanove, naj pod drobnogled vzamejo tudi druge primere zadrževanja divjih živali v ujetništvu v Sloveniji in delovanje Golobovega azila, »v katerem se na račun slovenskih davkoplačevalcev očitno izvaja mučenje živali«. Prav ta trditev je spodbudila Goloba, da se je odločil tožiti Logarja. Golobov zagovornik je pojasnil, da je zgodba popolnoma drugačna: medvedek je imel zajedavce, hranili so ga popolnoma napačno.

Glavna razprava je razpisana za 9. september, Matevžu Logarju pa zaradi žaljive obdolžitve grozi bodisi denarna kazen bodisi do pol leta zapora.