Milena Zavašnik bo te dni prejela poziv na prestajanje kazni

Mati Roberta Tomasa Zavašnika je prosila za alternativno izvajanje zaporne kazni, a neuspešno, saj je sodišče njeno prošnjo zavrnilo.

Objavljeno
02. december 2014 16.53
SLO.,LJ., SOJENJE ZOPER OBD. ROBERTA TOMASA IN MILENO ZAVASNIK, 9.5.2014, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Milena Zavašnik se, kot kaže, po zakoniti poti ne bo mogla izogniti zaporu. Sodišče je namreč zavrnilo njeno prošnjo za alternativno izvajanje kazni zapora v primeru zatajitve gradbenih strojev v vrednosti 112.000 evrov, v katerem je bila obsojena na eno leto zapora. Te dni bo tako prejela poziv na prestajanje zaporne kazni.

Potem ko je Milena Zavašnik, mati Roberta Tomasa Zavašnika, izvedela, da višjih sodnikov ni prepričala, da ni kriva nadaljevanega kaznivega dejanja zatajitve, je prek svojega zagovornika Milana Vajde zaprosila za alternativno izvajanje enoletne zaporne kazni, ki ji jo je naložilo ljubljansko okrožno sodišče. Tiskovna predstavnica sodišča Mateja Jazbec pa nam je zdaj pojasnila, da je sodišče Zavašnikovi na glavni obravnavi zoper njenega sina, kamor je bila prejšnji teden vabljena kot priča, vročilo sklep, s katerim sodišče predlogu za alternativno prestajanje kazni zapora ni ugodilo. Poziv za prestajanje kazni je izvršilni oddelek okrožnega sodišča v Ljubljani izdelal v ponedeljek, tako da se bo Zavašnikova kmalu morala zglasiti za rešetkami. Za Zavašnikovo je tožilstvo sicer v tem postopku predlagalo pogojno kazen, a je sodišče sklenilo, da bo bolj primeren zapor.

Zavašnikova je bila obsojena v istem postopku kot njen sin, ki mu je sodišče, ker je bil dlje časa na begu, sodilo posebej in nato prejšnji teden izreklo kazen eno leto in osem mesecev zapora. Kazen je nekoliko nižja, kot je predlagalo tožilstvo – to je zahtevalo dve leti in pet mesecev zapora. Po razglasitvi sodbe so že v dvorani na Zavašnikovih rokah zaškrtale lisice in policista sta ga odpeljala v pripor, kjer bo počakal na pravnomočnost sodbe. Njegov zagovornik Sonny Beronja se je na sklep o priporu pritožil, a do včeraj še ni prejel odločitve sodišča o tem.

V obtožnici je tožilstvo zapisalo, da sta si Milena Zavašnik kot prokuristka družbe Roto in njen sin Robert Tomas Zavašnik kot direktor protipravno prilastila polpriklopnik in več strojev za brizganje plastike v vrednosti 112.000 evrov. Podjetje Roto je med decembrom 2003 in decembrom 2005 sklenilo pogodbe za financiranje strojev, nato pa lizinški hiši nehalo plačevati obroke. Ko je Hypo Leasing novembra 2008 zahteval vrnitev polpriklopnika in strojev, jih nista vrnila. Pogodbe za financiranje polpriklopnika je sklenil Zavašnik, Zavašnikova pa je pri tem sodelovala kot porok.

Poročali smo, da je po besedah predstavnikov lizinške hiše, ko je družba Roto nehala plačevati obroke, Hypo Leasing večkrat pisno in ustno pozval Roto k izpolnitvi obveznosti. A odziva ni bilo. Zato je lizinška hiša najela detektiva, ki pa sta se mu Zavašnik in njegova mati prav tako izogibala. Da je prišel v stik z njima, je moral dobesedno v zasedi čakati, da sta peljala psa na sprehod. Zavašnik mu je tako ob neki priložnosti leta 2008 pokazal stroje, medtem ko je o polpriklopniku dejal, da je v uporabi na vožnji. Ko mu je detektiv povedal, da po uradnih evidencah sploh ni več registriran, ni več hotel dajati izjav. Po podatkih tožilstva sta stroje uporabljala še leta 2011, kar je bilo razvidno iz izdanih računov za izdelovanje plastičnih kljukic družbe Roto, za polpriklopnikom pa se je že leta 2006 izgubila vsaka sled.