Milko Novič dokaze tožilstva izpodbija z ustavno pritožbo

Predobravnavni narok za Milka Noviča, obdolženega umora Janka Jamnika, je sodišče preložilo na začetek septembra.

Objavljeno
11. avgust 2015 17.38
via bona
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana – Potem ko je postala obtožba zoper Milka Noviča, obdolženega umora Janka Jamnika, konec julija pravnomočna, so na ljubljanskem okrožnem sodišču za danes razpisali predobravnavni narok. A so ga na prošnjo obrambe tudi preklicali in novi narok razpisali za 2. septembra.

Kot pojasnjuje Novičev pooblaščenec, odvetnik Jože Hribernik, je pričakoval, da bo sodišče skladno z dogovorom narok razpisalo konec avgusta. Vabila za današnji narok pa ni prejel ne on ne njegova stranka in je zanj izvedel po naključju. Na sodišče je zato naslovil prošnjo, naj narok preloži, saj s stranko potrebujeta čas za pripravo obrambe.

Poleg tega je odvetnik proti obtožbi oziroma proti sklepu o zavrnitvi ugovora zoper obtožnico vložil ustavno pritožbo. To je skladno s stališčem ustavnega sodišča mogoče izjemoma vložiti, še preden je o obtožnici izdana sodba in so izkoriščena vsa redna pravna sredstva zoper njo, če obstajajo razlogi za njeno predčasno obravnavo, pojasnjuje odvetnik, ki je prepričan, da so razlogi več kot tehtni. Ustavno sodišče še ni odločilo, ali bo pritožbo sprejelo v obravnavo.

Obramba opozarja, da je izvedenec pristranski 

Hribernik je, pravi, že v ugovoru zoper obtožbo navajal, da obtožnica specializiranega tožilstva pravzaprav temelji na le enem dokazu – ugotovitvah izvedenca Franca Sabliča glede najdenih delcev, ki ostanejo po streljanju na oblačilih, rokah ..., njegovo mnenje pa je po prepričanju odvetnika pristransko in nezakonito. Sablič je bil, utemeljuje odvetnik, preden je bil postavljen za izvedenca balistične stroke, zaslišan kot priča še v fazi zbiranja policijskih obvestil po Jamnikovem umoru in zato ne bi smel biti postavljen za izvedenca, še posebno zato, ker je mnenje izdelal kot strokovnjak forenzičnega laboratorija ministrstva za notranje zadeve in je zato okužen.

Hribernik opozarja na mnenji dveh drugih izvedencev, priznanega hrvaškega forenzika Vojina Maštruka in dr. Mirana Čeha z ljubljanskega Instituta Jožef Stefan, ki izpodbijata Sabličeve ugotovitve. Medtem ko Sablič meni, da je po delcih, najdenih na Novičevih oblačilih, laseh in rokah, mogoče sklepati, da je Jamnikov morilec, se omenjena izvedenca strinjata v sklepnih ugotovitvah, da je mogoče, da so sledovi, ki so bili odkriti v Novičevih žepih, ostali od streljanja na strelišču, ki ga je Novič občasno obiskoval, že leto dni prej, na roke in lase pa so se prenesli ob zaslišanju Noviča na policiji nekaj dni po Jamnikovem umoru, ko je z rokami segel v žepe plašča, ki ga je imel oblečenega tako ob zaslišanju kakor na strelišču pred letom dni.

Kot je znano, tožilstvo bremeni Noviča umora direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika, ki ga je domnevno storil na zahrbten način in iz brezobzirnega maščevanja 16. decembra lani okrog 19.40 na parkirišču lokala Via Bona na Tbilisijski v Ljubljani.