Mirko Krašovec še naprej vztraja pri zaroti

Če ministrstvo ne bi predlagalo pospešenega sofinanciranja, nekdanjemu ekonomu ne bi sodili.

Objavljeno
27. februar 2015 17.30
Brane Piano
Brane Piano
Celje – Na ponovljenem sojenju nekdanjemu ekonomu Nadškofije Maribor Mirku Krašovcu je včeraj pričal Marjan Hribar, takratni direktor direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu. Razlagal je, da so financiranje odobrenih projektov z denarjem EU vodili tako, da bi bilo zakonito počrpano čim več.

Za dvorec Betnava se je Marjanu Hribarju že leta 2009 zdelo čudno, da je direktorica družbe Betnava Dragica Marinič sprejela predlog ministrstva, da bi 1,77 milijona evrov odobrenih sredstev črpali že istega leta, in ne šele leta 2010, kot je bilo zapisano v prvotni pogodbi med ministrstvom in Betnavo. Še posebej, ker se je na vprašanje Mirka Krašovca včeraj Hribar spomnil, da mu je Krašovec že junija 2009 omenil, da imajo na Betnavi težave z zamudami izvajalca del Vegrada.

Spomnimo. Celjsko višje sodišču je novembra zaradi absolutnih kršitev postopka razveljavilo obsodbo Krašovca na dve leti zapora zaradi napeljevanja na neupravičeno pridobitev evropskih sredstev. Krašovec je bil na prvi stopnji za eno od dveh očitanih dejanj napeljevanja Mariničeve in Antona Ekarta obsojen na dve leti zapora, za eno pa oproščen. Na prvem sojenju je Krašovca najbolj obremenila Mariničeva.

V zvezi z Dvorcem Betnava so bili doslej obsojeni Vegradov gradbeni nadzornik Karel Bogatin, direktorica Vegrada Hilda Tovšak, Dragica Marinič in uslužbenec nadškofije Anton Ekart. Krašovec pa krivde ni priznal in vztraja, da je žrtev zarote. V času, ko je bil poslan lažni zahtevek za izplačilo evropskega denarja, pri projektu ni imel več nobenih pristojnosti.

Hribar je včeraj potrdil, da je imela družba Betnava po osnovni pogodbi z ministrstvom o črpanju sredstev EU leta 2009 na voljo le 10.000 evrov. A razvedelo se je, da želi ministrstvo črpanje pospešiti, in Krašovec trdi, da se je junija 2009 sestal s Hribarjem in potožil o težavah z Vegradovimi zamudami. Kljub temu je ministrstvo družbi Betnava avgusta 2009 poslalo aneks k pogodbi o tem, da lahko črpa 1,77 milijona že v letu 2009, in ne leta 2010, kot je bilo sprva določeno. Betnava je nato prikazala več stroškov kot je bilo dejanskih, in denar so dobili. Nadškofija ga je pozneje vrnila.

Hotel preprečiti spremenjeno dinamiko

Hribar je dejal, da se je s Krašovcem junija 2009 res pogovarjal o težavah z Vegradom. Zato se mu je zdelo čudno, ko je Betnava pozneje podpisala aneks o hitrejšem črpanju. »Vse bi bilo prav, če bi ostalo pri tem, da leta 2009 Betnava dobi od nas le 10.000 evrov,« je sodišču povedal Hribar. »A namen moje intervencije z vami je bil prav ta, da se prepreči spremenjena dinamika. Se tega spomnite?,« je Krašovec vprašal Hribarja. Jasnega odgovora ni dobil.

Med pričanjem je Hribar večkrat zanikal možnost, da bi obstajali dokazi, da bi uslužbenci ministrstva drugo stran napeljevali k vložitvi lažnih zahtevkov za izplačilo. Na vprašanje sodnice, ali drži, da se je s Krašovcem pogovarjal tudi o možnosti vključitve notranje opreme v zahtevek za izplačilo, je omenil svojo vlogo v podjetju Novoles: »V letih 2005–2009 sem bil predsednik nadzornega sveta Novolesa, ki je opremljal hotele v tujini. Nikoli nisem sodeloval pri kakšni izbiri izvajalca, če je šlo za sredstva EU. Mirku Krašovcu sem povedal le ime kontaktne osebe v Novolesu. Možnosti vključitve opreme v zahtevek nisem omenjal. Za to je bila pristojna le naša skrbnica projekta Vilma Habot. Opreme, ki ne bi bila že izdelana in na lokaciji, tudi ne bi bilo mogoče zaračunati z zahtevkom za izplačilo.«