Miroslav Žaberl: Lah ni posebej podpiral Dimičeve

Zadeva NPU: Žaberl pravi, da je prav Lah zahteval vnovično preverjanje pravilnosti izbora lokacije za NPU.

Objavljeno
07. januar 2014 20.01
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana - »Na sestanku pri ministrici Kresalovi je prav Lah zahteval, da še enkrat preverijo, ali stavba na Dimičevi res ustreza razpisnim pogojem in ali je bilo z izbirnim postopkom vse v redu,« je na nadaljevanju sojenja Damjanu Lahu povedal Miroslav Žaberl, direktor Direktorata za policijo in druge varnostne naloge na MNZ.

Žaberl je na nadaljevanju sojenja nekdanjemu generalnemu sekretarju na ministrstvu za notranje zadeve Damjanu Lahu najprej povedal, da o celotnem postopku ustanavljanja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) oziroma iskanju ustreznih prostorov zanj ne ve kaj dosti, spomnil pa se je sestanka pri takratni notranji ministrici Katarini Kresal, na katerem je Lah podrobno predstavil celoten postopek izbora najprimernejše lokacije in objekta, šlo je za stavbo na Dimičevi, ki je najbolj ustrezala razpisnim pogojem. »Lah na tistem sestanku v ničemer ni preferiral lokacije in stavbe na Dimičevi, nasprotno, prav on je vztrajal, da strokovne službe še enkrat natančno preverijo celoten postopek izbora in ali stavba na Dimičevi dejansko najbolj od vseh pregledanih lokacij ustreza potrebam Nacionalnega preiskovalnega urada.«

Ljubica Werber, vodja Službe za upravno poslovanje in grafiko na MNZ, je bila v obdobju ustanavljanja NPU in iskanja prostorov zanj vodja službe, ki je skrbela za dokumentacijo na ministrstvu. Kot je povedala, je služba skrbela, da so bili vsi dokumenti ustrezno evidentirani in arhivirani. Za vsakega naj bi se vedelo, od kod je prišel, kdo ga je sprejel, kaj se je z njim dogajalo, kam je bil poslan in podobno. Na vprašanje tožilstva, ali bi moral biti v skladu s temi pravili ustrezno evidentiran tudi sestanek med Damjanom Lahom in direktorjem Ram Investa Igorjem Jurijem Pogačarjem, na katerem sta se pogovarjala o najemnini za kvadratni meter stavbe na Dimičevi, je odgovorila, da je to pač stvar presoje, v tem primeru Damjana Laha. Pritrdila pa je trditvi obrambe, da je, če Lah, ali kdorkoli drug, takega sestanka ne evidentira, pač pa to naroči svojemu podrejenemu, to naloga tega podrejenega uslužbenca.

Tatjana Bobnar o izjavah kriminalista Pavla Jamnika

Namestnica direktorja policije Tatjana Bobnar je najprej povedala, da je imela z Lahom vedno pozitivne izkušnje, saj je bil človek dialoga, sodelavec, ki je poslušal in tudi sprejemal nasprotne argumente, v nadaljevanju pa je odgovorila na vprašanje tožilstva, v kakšnih odnosih je bila s kriminalistom Pavlom Jamnikom, ki je kot priča ocenil, da posel pri najemu stavbe za potrebe NPU ni bil zakonit in dodal, da se s svojimi opažanji ni mogel obrniti na nikogar na ministrstvu. Kot je povedala, sta bila z Jamnikom nekaj časa sodelavca in takrat sta sodelovala korektno, glede njegove izjave, da se s svojimi opažanji glede nepravilnosti pri stavbi za NPU ni mogel obrniti na nikogar, pa je dejala, da bi se seveda lahko obrnil tudi nanjo. Poleg tega je Jamnik izkušen policist z vsemi službenimi pooblastili, ki natančno ve, kako postopati v takšnih primerih.

Sojenje se bo nadaljevalo z zaslišanjem novih prič.