Mitja Kunstelj bo moral zaradi bloganja v zapor

Mitja Kunstelj si je zaradi zapisov v svojih blogih nakopal več odškodninskih in kazenskih tožb.
Objavljeno
13. maj 2013 20.47
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Potem ko je sodišče septembra lani odločilo, da mora nekdanji vojaški specialec Mitja Kunstelj nekdanji novinarki Špeli Predan in novinarju in uredniku Vinku Vasletu plačati odškodnino, se je danes končal tudi kazenski postopek. Zaradi zapisov bo moral za pol leta v zapor.

Mitja Kunstelj si je zaradi zapisov v svojih blogih nakopal več odškodninskih in kazenskih tožb. Danes se je na ljubljanskem okrožnem sodišču končalo sojenje Kunstlju zaradi zasebne tožbe Predanove in Vasleta. Senat pod predsedstvom sodnika Borisa G. Hrovata je Kunstlja za razžalitev in obrekovanje obsodil na enotno kazen šestih mesecev zapora, kar je glede na sodno prakso precej redko.

Sodnik je pojasnil, da denarna kazen pri Kunstlju ne bi dosegla učinka, saj je tudi na sodišču večkrat jasno povedal, da tudi odškodnine, ki bi jo moral izplačati po sodbi, Predanova in Vasle ne bosta dobila. Sodišče se ni odločilo niti za pogojno kazen, saj glede na to, da ni pokazal pripravljenosti, da s svojim početjem preneha, tudi ta ne bi dosegla učinka. Kunstelj sodbe sicer ni hotel poslušati in je zapustil razpravno dvorano.

Kot smo izvedeli, sta pravnomočni postali tudi sodbi, po katerih mora Kunstelj tako Vasletu kakor Predanovi plačati 10.000 evrov, s spleta umakniti sporne zapise in objaviti opravičilo, poleg tega mu je sodišče prepovedalo objavljati oziroma na njun račun navajati sporne navedbe, ki jih ni malo.

Kunstelj (na svojem blogu Mikstone med drugim popisuje svoje sodelovanje v Morisu in pozneje v Paravomu, posebni skupini nekdanjih specialcev) je namreč na račun Predanove zapisal kar nekaj krepkih. Zmerljivke in blatenja, med katerim so najpogosteje navedbe o njeni najožji intimni sferi, so le nekateri od zapisov, zaradi katerih se je Predanova odločila za vložitev tožbe. Nič bolj prizanesljiv ni bil do Vasleta, ki mu je prav tako namenil vrsto žaljivk.

Sodnici, ki sta obravnavali odškodninsko tožbo Vasleta in zahtevek Predanove, sta prišli do enake ugotovitve, in sicer da je Kunstelj v svojih zapisih na račun obeh tožnikov krepko prestopil mejo dovoljenega in uporabil izraze, »ki blatijo posameznikovo čast in dobro ime, ker so zaničljivi in žaljivi«. Sporne besede in njihova številnost kažejo na to, da je bil njegov namen žaliti in zaničevati, izrazi, ki jih je uporabil, »pa so tako grobi in negativni, da jih bralec ne pozabi od danes na jutri, ampak ostanejo v spominu v neposredni povezavi s tožnikom,« ugotavlja sodišče.

Čeprav sta tako Vasle kot Predanova relativno znani javni osebnosti, nista dolžna imeti tako odprtega duha in tako visoke stopnje tolerance, da bi prenašala obkladanje z žaljivkami, iz katerih veje le zaničevanje, je še razumeti iz obeh sodb.

Poleg Predanove in Vasleta Kunstlja tako odškodninsko kakor kazensko preganjata še nekdanji direktor vojaške obveščevalne službe Dušan Mikuš in urednik spletnega portala Politikis.si Dejan Kaloh. Ker s svojim početjem tudi tekom tega postopka menda ni prenehal, pa sta Predanova in Vasle zoper njega vložila novo tožbo.