Mladi in stari, držite se zlatih pravil smučanja

Na smučiščih bo spet polno otrok.

Objavljeno
22. februar 2015 18.33
jsu/Smučišče Slatna Planica
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Medtem ko so po enotedenskem oddihu danes nazaj v šolske klopi sedli učenci Koroške, Podravske, Pomurske, Savinjske in Spodnjesavinjske regije, se zimske počitnice danes začenjajo za preostale šolarje. Nekaj se jih bo sproščalo na belih strminah, kjer – kot drugod – nesreče ne počivajo.

Po izkušnjah policistov in nadzornikov smučišč so prav najmlajši tisti, ki večkrat brezglavo divjajo po zasneženih strminah. Ker znajo biti hitrosti na smučeh ali snežni deski precej visoke, so tudi posledice padcev ali trkov lahko hude.

Vsako leto nekaj šolarjev zimske počitnice konča z mavčno oblogo ali kakšno drugo poškodbo, ki je posledica njihove neprevidnosti, ali pa so za nesrečo na smučišču krivi drugi. Precej je takšnih, ki jih poškodba le za krajši čas prikrajša za razne aktivnosti, in k sreči malo tistih, pri katerih se snežne vragolije končajo tragično.

Previdnost in ustrezna zaščitna oprema

Za varnost je ključna previdnost, svoje pa vsekakor doda še ustrezna zaščitna oprema. Čeprav je čelada obvezna le za otroke do 14. leta starosti, se strokovnjaki strinjajo, da naj bo ta sestavni del opreme vsakega smučarja ali deskarja. Ravno čelada je ljubiteljem snežnih strmin večkrat rešila življenje ali pa jih obvarovala pred hudimi posledicami.

Zadnje čase se čedalje več smučarjev odloča tudi za primerno zaščito hrbta s tako imenovano želvo, ki jih obvaruje predvsem ob naletih in trkih. Na policiji znova opozarjajo, da je za varnost na smučišču najprej odgovoren vsak posameznik, zato je treba spoštovati pravila varnega smučanja (deset mednarodnih pravil svetovne smučarske zveze), treba je biti obziren do drugih, previden in odgovoren.

Smučarji morajo spoštovati tudi opozorila, odredbe in navodila nadzornikov, policistov in drugih oseb, ki skrbijo za varnost na smučišču. V počitniških dneh naj bodo predvsem starejši in bolj izkušeni smučarji pozorni na mlajše, predvsem pa strpni do novincev, ki se prijetne in varne smuke šele učijo.

Zakon ne določa, na kateri del smučišča se začetnik ne sme podati, prav tako ne, ali sme izkušen smučar zaviti na tisti del, na katerem se otroci učijo smučarskih veščin, zato se na strminah večkrat pomešajo smučarji, ki jim je hitrost v užitek, in tisti, ki se zavojev brez padcev šele učijo. Lahko pa upravitelj določi, da bo del smučišča namenjen le neki skupini smučarjev.