Slovenski državljani mladoletnico iz Makedonije kupili za 6000 evrov

Njenemu očetu so obljubili, da ji bo v Sloveniji lepo, po prihodu v Maribor pa so ji odvzeli potni list in jo zasužnjili.

Objavljeno
31. marec 2014 13.20
Posodobljeno
31. marec 2014 13.20
rsi*nasilje MNENJA/SOBOTNA
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Maribor - Mariborski kriminalisti so januarja obravnavali kaznivo dejanje trgovine z ljudmi, ki so ga osumljeni 25-letni moški, njegov 50-letni oče in 44-letna mati, vsi državljani Slovenije, so sporočili s PU Maribor.

Družina je osumljena, da je lanskega aprila v Makedoniji kupila mladoletnico, jo prepeljala v Slovenijo in jo nastanila v svojem stanovanju v Mariboru, tam pa so se nad njo psihično in fizično znašali, jo zasužnjili in z njo prosto razpolagali.

Obljubljali, da ji bo v Sloveniji lepo

Za mladoletnico so njenemu očetu plačali 6000 evrov, poročila se je s 25-letnim Mariborčanom, dekličinim staršem pa so zagotovili, da bo hčeri v Sloveniji lepo. A že kmalu po prihodu v Maribor so dekletu odvzeli potni list, ji prepovedali izhode in stike z drugimi, njeno komunikacijo s svojci pa so nadzorovali.

Tast in tašča sta dekle neprestano in neposredno nadzorovala, jo ustrahovala in zmerjala, njenega moža pa sproti obveščala o njeni nepokornosti in neposlušnosti, zaradi česar jo je 25-letnik redno pretepal.

Dekletu omejevali tudi hrano in počitek

Za sedemčlansko družino je morala opravljati vsa gospodinjska dela, pri čemer so ji omejevali hrano, spanje, dnevni počitek, ogrevanje, zdravstveno oskrbo v času bolezni, brez plačila pa je pod njihovim nadzorom morala opravljati tudi delo na njivi, težka fizična dela pri gradnji hiše in v  vinogradih, kamor so jo vozili, da je za plačilo, ki ga je nato prejemala družina, obirala grozdje.

Konec januarja je dekletu uspelo pobegniti in zatekla se je na mariborsko policijsko postajo. Nastanili so jo v krizni center Karitas v Ljubljani, nato pa je prišla v oskrbo društva Ključ.

Policisti so 10. februarja vsem trem osumljencem odvzeli prostost in pri družini opravili hišne preiskave. Med predmeti, ki so jih zasegli je bil tudi dekletov potni list. Njenega moža so privedli pred preiskovalnega sodnika, ki mu je po zaslišanju prepovedal približevanje oškodovanki.