Monopol nad trgovino s kokainom

Na preiskovalnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča so popoldne zaslišali še zadnje tri od 14 pridržanih iz akcije Balkanski bojevnik. Tudi zanje je preiskovalni sodnik odredil pripor.

Objavljeno
28. maj 2010 11.51
Olga Cvetek
Olga Cvetek
Ljubljana - Na preiskovalnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča so popoldne zaslišali še zadnje tri od 14 pridržanih iz akcije Balkanski bojevnik. Tudi zanje je preiskovalni sodnik odredil pripor, tako da se je za rešetkami znašlo vsega skupaj devet osumljencev,  trije so v hišnem priporu, dva pa so izpustili na prostost.

Kot smo že poročali, jih sumijo nedovoljenega prometa s prepovedanimi drogami (gre za distribucijo kokaina iz Južne Amerike) in hudodelskega združevanja. Po neuradnih podatkih preiskovalci sumijo, da je priprti Dragan Tošić vsaj od leta 2008 v Sloveniji in Italiji skupaj s srbskima državljanoma Željkom Vujanovićem in zloglasnim Darkom Šarićem ter črnogorskim državljanom Goranom Sokovićem organiziral hudodelsko združbo, v kateri je veljala stroga hierarhija. Nekaj članov je skrbelo za povezavo med vrhom kriminalne združbe in hierarhično nižjimi člani. Imeli so tudi varuhe droge, ki so kokain prevzeli, ga skrili in nato predali naprej, nekaj članov je skrbelo za najem stanovanj, garaž in vozil, nekaj jih je bdelo nad dostavo denarja od prodaje v Slovenijo in Srbijo, treba pa je bilo poskrbeti tudi za ponarejeno dokumentacijo, s katero so najemali stanovanja, oziroma za ponarejene potne liste, s katerimi so potovali. Kot zanimivost velja omeniti, da so pri eni od osumljenk zasegli tudi več fotografij za dokumente - policisti so ugotovili, da gre za posnetek Darka Šarića.

Kriminalna združba je delovala kot dobro organizirano podjetje, ki je skrbelo za preprodajo kokaina, zato je bila pripravljena tudi na to, da bo šlo kaj narobe. Zasege pošiljk so jemali kot poslovno tveganje, pri čemer si združba zaradi izgube zaslužka seveda ni mogla privoščiti prekinitve kontinuiranega poslovanja. Policisti so od februarja 2008 do januarja lani v Italiji večkrat zasegli kokain, ki je pripotoval iz Južne Amerike, vsega skupaj okrog 535 kilogramov - Milanu Puljareviču so na avtocesti proti Milanu v mercedesu denimo zasegli sto kilogramov kokaina, v garaži v Milanu so policisti odkrili še 76 kilogramov, Stanislavu Udrihu so v kraju Tirrenia zaplenili 214 kilogramov kokaina ... A združba je kljub hudi vznemirjenosti, ki je zavladala med vodilnimi člani, nadaljevala z delom.

Drugi sklop očitkov opisuje, kako je Dragan Tošić domnevno skupaj z Vujanovićem, Nikolo Pavlovićem in drugimi državljani Srbije in Črne gore v okviru iste mednarodne kriminalne združbe, a z drugimi člani, organiziral skupino, ki je skrbela za nabavo in načrtovanje transporta kokaina iz Južne Amerike do Južnoafriške republike in naprej do Evrope. Tudi tu ni šlo vse po načrtih, saj so jim v urugvajskih vodah zaseglih 2174 kilogramov kokaina. Kokain, ki je le prišel do Italije, so po neuradnih podatkih prevzeli člani združbe, ki so ga uskladiščili v bližini italijanskih pristanišč, nato pa so ga na območju Milana masovno prodajali lokalnim kriminalnim skupinam in tudi kupcem iz drugih evropskih držav. Italijanski varnostni organi so prepričani, da je kriminalna združba v letih 2008 in 2009 v tem delu Italije celo prevzela monopol nad trgovino s kokainom. Da je šlo za monopolnega dobavitelja, italijanski policisti sklepajo tudi na podlagi dobre kvalitete zasežene droge in specifičnega pakiranja - kokain v kilogramskih paketih je bil v barvnih gumijastih balončkih.

Iz sobotne tiskane izdaje Dela