Morilec črpalkarjev ni priznal krivde za tatvine tovornjakov

Adel Obali, ki je pred leti umoril dva uslužbenca bencinskega servisa, ni sprejel ponudbe tožilstva.

Objavljeno
24. april 2013 21.09
ADEL OBALI
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič

Maribor – Najmanj sedem tovornjakov, vrednih pol milijona evrov, je domnevno ukradla šesterica slovenskih državljanov, preden so jim policisti v začetku letošnjega leta prekrižali načrte. Danes bi vseh šest moralo stopiti pred sodnika Danila Obersnela, a so prišli le trije: Adel Obali, Klemen Škoberne in Miralem Bajrić.

Preostali trije (Janez Schuller – obtožen je dvojnega umora, Bojan Vodopivec in Gregor Voga) so po svojih zagovornikih prosili za preložitev sojenja. Kriminalno združbo, ki si je pri krajah Mercedesovih tovornjakov pomagala s posebnim računalnikom, sta domnevno vodila 48-letni Bojan Vodopivec in pet let mlajši Adel Obali.

Sodnik Obersnel s Klemnom Škobernetom in Miralemom Bajrićem ni imel veliko dela. Oba sta se odločila za sodelovanje s tožilstvom in priznala krivdo. Bajrić, ki je bil v združbi le majhna riba, je sprejel šest mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let.

Škoberneta pa je sodišče obsodilo na leto in štiri mesece zapora, poleg tega bo moral v državno blagajno plačati 6000 evrov. Veliko težja so bila pogajanja z Adelom Obalijem, ki je pred 22 leti ustrahoval celotno Slovenijo. Oropal je tri bencinske servise in umoril dva uslužbenca (v Šentrupertu in Trebnjem), tretjega pa hudo ranil (v Rupi na Hrvaškem). Sodišče mu je prisodilo dvajset let zapora, a je odsedel skoraj dve leti manj.

Tožilka Ivanka Slana je v Jemnu rojenemu možakarju v zameno za priznanje ponudila kazen treh let in dveh mesecev. Obali je razmišljal, na koncu pa se je odločil, da ponudbo zavrne. Vsaj za zdaj.

Sodnik Obersnel je sojenje preložil, saj morajo pred tem še vsi oškodovanci priglasiti premoženjskopravne zahtevke, Obalija pa pozval, naj medtem nadaljuje pogajanja s tožilstvom. Morda vendarle dosežejo dogovor.