Morilec na obvezno zdravljenje, pomagač pa v zapor

Franc Novak, ki je Janezu Žnidarju pomagal pri uboju Marjete Bervar, je obsojen na osem let in pet mesecev zapora.

Objavljeno
12. marec 2015 17.27
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana – Ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu je sodišče izreklo Janezu Žnidarju, ker je maja lani ubil Marjeto Bervar. Franca Novaka, ki je Žnidarju priskrbel orožje, pa je za pomoč pri uboju in za prepovedano trgovino z orožjem izreklo enotno kazen osem let in pet mesecev zapora.

Sodnik Martin Jančar je v obrazložitvi sodbe povedal, da je Žnidar izpolnil vse znake očitanega mu kaznivega dejanja. V svojem zagovoru je namreč zelo natančno opisal tragični dogodek, svoje motive zanj in ravnanje po njem. Njegovo izpoved pa so potrdile zaslišane priče, forenzična in kriminalistična preiskava in posnetki nadzornih kamer. Ker pa je Žnidar duševno bolan, je sodišče ugotavljalo le dejstvo, da je dejanje storil, ne pa tudi njegove krivde.

Kljub temu, da je tožilstvo vztrajalo pri kaznivem dejanju umora, storjenega iz brezobzirnega maščevanja, je sodišče kaznivo dejanje prekvalificiralo v uboj. Na podlagi mnenj izvedencev je namreč ugotovilo, da Žnidar zaradi svojega duševnega stanja pač ni bil sposoben maščevanja, kot to velja za prištevne ljudi. V svojih dejanjih je le sledil tistemu, za kar je verjel, da zares obstaja. Prav tako je izvedenec za psihiatrijo nedvoumno ugotovil, da Žnidar pač ni sposoben obzirnosti do soljudi, kar pomeni, da tudi brezobziren ne more biti.

Glede Franca Novaka je Jančar povedal, da mu je krivda tako za prepovedano trgovino z orožjem, kot glede pomoči pri uboju, nedvoumno dokazana. Žnidar je namreč zelo natančno opisal, ne le, da mu je Novak prodal pištolo, s katero je kasneje ubil Bervarjevo, ampak ga je tudi natančno poučil, kako naj jo uporabi. Jančar je ob tem poudaril, da faktografski podatki, torej datum, kraji, časovni okviri in opisi dejanj in pogovorov, niso bili nikoli vprašljivi, zaradi njegovega bolezenskega stanja so sporni le motivi, ki so ga vodili.

Torej o naklepni pomoči pri uboju za sodišče ni nobenega dvoma. Glede kazni, tožilstvo je za Novaka namreč predlagalo 18 let zapora, je povedal, da je sodišče umor prekvalificiralo v uboj, za katerega pa kazenski zakonik predvideva nižje kazni. Sodišče je na predlog tožilstva po izrečeni sodbi tudi podaljšalo pripor.

Umor se je zgodil 23. maja lani, okoli osme ure zjutraj, ko je Žnidar v Jaršah pri Domžalah pričakal Bervarjevo, da je prišla do poslovnih prostorov družinskega podjetja. Ko se mu je približala, je vanjo izstrelil šest nabojev, piše v obtožbi. Bervarjeva je umrla v nekaj sekundah po streljanju.

V postopku so žrtvini sorodniki in druge priče povedali, da je Žnidar Bervarjevo dolga leta zalezoval ter njej, njenim staršem in sosedom pisal pisma, polna laži. Čeprav Žnidar trdi, da Marjetini starši niso dovolili, da bi bila v zvezi, sorodniki pokojne trdijo, da med Žnidarjem in Bervarjevo nikoli ni bilo nič. Nazadnje ga je zaradi groženj tudi tožila ter zahtevala prepoved približevanja, ki pa mu je niso mogli izdati, saj ga pristojni organi niso našli.

Na zatožno klop je sedel tudi Franc Novak, ki ga je že junija lani zaradi pomoči pri umoru ter nedovoljene proizvodnje in prometa orožja preiskovalni sodnik poslal v pripor. Obtožnica ga bremeni, da je februarja lani na območju Viča od Žnidarja vzel 15 tisočakov in mu obljubil, da mu bo priskrbel pištolo. Maja mu je nato tudi izročil pištolo in sedem nabojev, pri tem pa je natančno vedel, da je Žnidarjev namen le en, in sicer umoriti Marijo Bervar, je prepričano tožilstvo. Ne le to, Žnidarju, ki mu je izpovedal svojo življenjsko zgodbo in težave, ki ga pestijo, je celo svetoval, naj v svojo neuslišano ljubezen ustreli štiri do šest nabojev, da bo ta zagotovo umrla.

Tožilstvo je tako v zaključni besedi, ob ugotovitvi, da je sicer izpolnil vse znake očitanega mu kaznivega dejanja, za Žnidarja predlagalo izrek obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu. Za Novaka pa 18 let zapora, saj zanj niso našli prav nobene olajševalne okoliščine, pač pa precej oteževalnih.

Obramba je za oba obtožena predlagala izrek oprostilne sodbe. Za Žnidarja zato, ker je je zaradi hude duševne bolezni verodostojnost njegove izpovedbe, sam sicer očitanega kaznivega dejanja ne zanika, zelo vprašljiva. Za Novaka pa zato, ker se njegove odgovornost konča s prodajo pištole prvoobtoženemu. Vsi nadaljni dokazi pa temeljijo na izjavah duševno motenega človeka.