Morilec natakarice gre na hladno za 26 let

Matjaž Debeljak nemočno dekle zabodel kar 41-krat. Brutalno dejanje priznal in se pokesal.

Objavljeno
24. september 2015 19.36
Pričetek sojenja Matjažu Debeljaku, 23.9.2015, Maribor [Matjaž Debeljak, sojenje, sodišča]
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Brez milosti je okrožna sodnica Andreja Lukeš zapečatila usodo 31-letnega varilca Matjaža Debeljaka. Čeprav je surovi umor priznal, se pokesal in opravičil, ga je obsodila na 26 let zapora, natanko toliko, kot je predlagal tožilec Simon Grahornik.

S kakšno surovostjo se je Debeljak spravil na Jasmino Trčko, natakarico v lokalu Veseli Škotje v Zlatoličju tik ob cesti med Mariborom in Ptujem, je razkrila šele razglasitev sodbe. Tožilec namreč obtožbe, ker se je morilec prej pokesal in dejanje priznal, ni javno predstavil.

Sodnica je povedala, da je Debeljak Trčkovo 18. junija letos med 23. in 24. uro, torej tik pred svojim 31-rojstnim dnevom, napadel na grozovit in zahrbten način, in sicer z nožem, katerega rezilo meri devet centimetrov. Presenetil jo je od zadaj in jo najprej osemnajstkrat zabodel v hrbet ter enkrat v levi podpazdušni del. Zatem jo je ležečo na tleh še dvajsetkrat zabodel trebuh in druge dele telesa. Skupno ji je prizadejal kar 41 vbodov ter ji povzročil toliko poškodb, da jih je sodnica naštevala kar kakšno minuto.

Kaj je Debeljaka gnalo, da je tako brutalno obračunal z mlado natakarico, sodnica Lukeševa v izreku sodbe ni omenila. Najverjetnejša različica je tako ostala tista, da jo je umoril, ker si je odnos z njo predstavljal drugače kot ona, ki mu naklonjenosti ni vračala, ampak ga je imela zgolj za prijatelja. To je bil bržkone tudi razlog, da usodnega večera ni niti posumila, kaj jo čaka, sicer z Debeljakom zagotovo ne bi sama ostala v lokalu.

Na domu našli morilski nož

Mrtvo jo je naslednje jutro ob točilnem pultu našel lastnik lokala Robert Plazar, ki je že ob prihodu na parkirišče posumil, da nekaj ni v redu. Natakaričin avto je namreč ostal na parkirišču, zadnja vrata v lokal pa so bila odklenjena.

Stekla je policijska akcija in Debeljaka so kmalu aretirali. Vklenili so ga kar v podjetju, kjer je delal kot varilec, pri čemer sploh ni bil presenečen, ko je zagledal policiste. »Vem, zakaj ste prišli,« jim je dejal, kot da jih je vsak čas pričakoval. Da je morilec prav on, so policisti potrdili tudi med hišno preiskavo na njegovem domu v Brunšviku, kjer so našli nož iz gostilne, na njem pa njegove biološke sledi.

»Opravičujem se njenim staršem, opravičil bi se tudi svoji družini, ker sem ji naredil sramoto, tega dejanja nikoli več ne bom ponovil. Prosil bi tudi za milejšo kazen, ker nisem bil še nikoli obsojen,« je na sodišču pred izrekom sodbe povedal skesanec, vendar sodnice ni omehčal. Od ponudbe tožilstva za primer priznanja krivde, torej 26 let zapora, ni odštela niti dneva. Kot olajševalno okoliščino mu je sicer štela, da doslej še ni bil obsojen, toda prevladala je vendarle oteževalna, da je žrtev napadel s hrbtne strani, zaradi česar se ni mogla braniti.

Stroškov sodnega postopka je sodnica obtoženega oprostila, prav tako bo državni proračun bremenila nagrada njegovi zagovornici po uradni dolžnosti Mojci Veljkovič. Zaradi ponovitvene nevarnosti mu je tudi podaljšala pripor, v katerem je od svojega rojstnega dneva, torej od 19. junija.

Tožilec se zoper sodbo seveda ne bo pritožil, saj se je kratek proces razpletel povsem po njegovih željah, medtem ko odvetnica Veljkovičeva o pritožbi še ni rekla zadnje besede. Ko bo prejela obrazložitev sodbe v pisni obliki, se bo o nadaljnjih korakih posvetovala z obtoženim.