Morilec policista okreva po hudi nesreči

Samo Tadin se bo vendarle soočil z obtožbo umora in poskusa umora policista.

Objavljeno
15. september 2015 18.02
jer Nesreča - umor na Ižanski cesti, policija
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Potem ko je Samo Tadin na začetku julija skoval in izvedel peklenski načrt ter v smrt zvabil viškega policista Igorja Mauserja, je njegovo življenje nekaj časa viselo na nitki, a bo, tako kaže, za svoja nerazumna dejanja vendarle odgovarjal.

Meja med življenjem in smrtjo je bila za Tadina po nesreči zelo tanka, po nekaj dneh pa se je neuradno razvedelo, da je sicer hudo poškodovan, vendar zunaj smrtne nevarnosti. Po naših informacijah je zdaj že zapustil klinični center, premestili so ga na rehabilitacijo v URI Soča, zanj pa so 3. septembra odredili pripor. Tako se bo zaradi očitkov o umoru in poskusu umora čez čas znašel na zatožni klopi.

V zrežirani prometni nesreči na Ižanski cesti 4. julija je umrl 33-letni policist Igor Mauser, prav čudežno se je le z lažjimi poškodbami izvlekel njegov sopotnik v službeni škodi octavii, 26-letni Kristjan Čož, prav tako policist PP Vič, s hudimi ranami pa so v bolnišnico odpeljali 44-letnega Sama Tadina, povzročitelja nesreče. Kaj kmalu se je izkazalo, da ni šlo za običajno neprevidnost v cestnem prometu, temveč je Tadin prej poklical na številko 113 in v past zvabil nič hudega slutečo policijsko patruljo.

Masaker napovedal doma, izvedel na cesti

Usodno soboto nekaj po 11. uri so na intervencijsko številko 113 dobili prijavo moškega, da bo na Igu, kjer stanujejo starši njegove nekdanje partnerke, napravil masaker. Zaradi resnosti prijave se niso obotavljali in so na kraj napotili več patrulj, med njimi je bila prva z viške policijske postaje.

Ko sta policista na nujni vožnji s škodo octavio drvela na kraj domnevnega kršenja javnega reda in miru, sta bila malo pred Igom vpletena v prometno nesrečo. Izkazalo se je, da je Tadin na bencinski črpalki z daljnogledom, ki ga je maloprej kupil v trgovskem središču na Rudniku, opazoval prihod policistov, nato pa v oplu astri z veliko hitrostjo zapeljal na nasprotni vozni pas in silovito trčil v policijsko vozilo. Škodo je s ceste odbilo na travnik, kjer je pristala na strehi, opel pa je močno poškodovan ostal na cestišču.

Gnalo ga je brezobzirno maščevanje

Po naših podatkih so preiskovalci na podlagi naprave GPS ugotovili, da je policist na nujni vožnji pred trčenjem peljal kakšnih 150 kilometrov na uro, močno pa je na stopalko za plin pritisnil tudi Tadin, ki je opla za izpeljavo krutega načrta najel v Postojni. Da v morebitnem sodnem postopku ne bi bilo dileme, ali je šlo za nesrečo ali načrtovano dejanje, si je na zahtevo dežurne preiskovalne sodnice takrat kraj nesreče ogledal tudi izvedenec cestnoprometne stroke.

Kaj je domnevni morilec na zaslišanju povedal v svoj bran, ni znano, preiskovalci pa sumijo, da je moril iz brezobzirnega maščevanja. Vse kaže, da je v njem tlela huda želja po maščevanju viškim policistom, saj so mu le dva dni prej zaradi nasilja v družini izrekli prepoved približevanja nekdanji partnerki, ker ji je grozil. Niso pa ga takrat prvič obravnavali zaradi nasilja. Da mu je bilo prav malo mar, katero policistovo življenje vzame, pove to, da ga nesrečna policista nista nikoli obravnavala zaradi prekrška ali kaznivega dejanja, torej se je sklenil maščevati prvemu, ki bo prišel na kraj njegove lažnive prijave.