Mozer se vrača na delovno mesto, ki ga več ni

Po sklepu sodišča KS Brestanica mora spet zaposliti nekdanjega tajnika.

Objavljeno
04. avgust 2013 17.26
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski

Brežice, Krško – Danes bodo na Občini Krško odločali o tem, kaj bodo s tajnikom Krajevne skupnosti (KS) Brestanica Andrejem Mozerjem. Po sklepu sodišča se mora vrniti na delovno mesto tajnika, a po novem zakonu KS ne more biti delodajalec, ampak so tajniki javni uslužbenci v občinski upravi.

Pred poltretjim letom je novi predsednik KS Brestanica Vlado Bezjak proti tajniku Andreju Mozerju, ki je bil na KS zaposlen dobrih trideset let, uvedel postopek o izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Za ta korak se je odločil po treh mesecih skupnega dela, ko je opazil vrsto nepravilnosti pri poslovanju, tajnik pa je še naprej posloval po domače.

Do hudih kršitev naj bi prihajalo pri pobiranju grobarin, saj je za zadnja tri leta iz tega naslova manjkalo približno 12 tisoč evrov. Mozer naj bi tudi ne plačeval računov za elektriko, za nabavljeni gramoz, ni poravnaval stroškov zimske službe in tudi računovodskih storitev ne.

Po besedah predsednika KS Bezjaka so šele ob njegovem prihodu na položaj ugotovili, da je KS v velikih dolgovih, saj ima 58 tisoč evrov primanjkljaja, da je poslovna dokumentacija neurejena, da ni denarja od grobarin in drugih pogrebnih storitev.

Bezjak, ki je bil že prej član sveta stranke, je še dejal, da tajnik na nobeni seji ni predložil finančnega poročila in tako vse do takrat, ko je postal predsednik, tudi ni vedel za nepravilnosti.

Obtožnica umaknjena

Po izredni odpovedi je Mozer zaradi domnevne kršitve pogodbenih obveznosti na delovnem in socialnem sodišču sprožil postopek proti KS Brestanica, ta pa je Mozerja ovadila. Okrožni državni tožilec Bogdan Matjašič je konec aprila obtožnico umaknil, saj ni bilo dovolj dokazov, da si je Mozer denar od grobarin prilastil.

Tožilstvo je ugotovilo, da je Mozer res posloval po domače, ni vodil ustreznih evidenc, ni poskrbel za izterjavo grobarin niti pošiljal opominov, z zamudo je izdeloval poročila za občino, kar vse kaže na malomarno in nevestno delo, vendar je to očitno trajalo že vrsto let in ga ni nihče preverjal. Priče so navajale, da je s pobrano grobarino tajnik plačeval govorce na pogrebih, gramoz, na roko pa je plačeval še enega sodelavca, ki je poleg njega za krajevno skupnost delal do štiri ure na dan.

Mozer je delo opravljal kot javni uslužbenec, pri čemer bi se mu lahko očitalo le nevestno delo, vendar se po zakonu za to kaznivo dejanje javni uslužbenci lahko kaznujejo šele od lanskega maja, zakona pa ni možno uporabiti za nazaj.

Sodba v prid Mozerju

Dober mesec po umiku obtožnice je sodbo razglasilo tudi delovno in socialno sodišče v Brežicah. Predsednica senata, sodnica Goranka Franz Ravbar, je razsodila, da je izredna odpoved o zaposlitvi nezakonita, da Mozerju delovno razmerje ni prenehalo in še traja z vsemi pravicami in obveznostmi iz delovnega razmerja in da mu mora KS Brestanica spet vzpostaviti delovno razmerje za nedoločen čas od nezakonite odpovedi dalje, za celotno obdobje pa mu mora priznati pravice iz delovnega razmerja.

Delovno in socialno sodišče je ugotovilo, da finančno poslovanje v KS Brestanica ni potekalo v skladu z veljavnimi finančnimi in računovodskimi standardi, poleg tega pa so bili sklenjeni različni dogovori z občino in Termoelektrarno Brestanica o načinu plačevanja določenih storitev.

Glede na tak način poslovanja sodišče ocenjuje, da ni dokazano, da bi Mozer naklepno ali iz malomarnosti ravnal tako, kot je. Ni mu mogoče naprtiti krivde za morebitno nezakonito finančno poslovanje, saj je postopal tako, kot je bilo v KS Brestanica, ki jo je pred prihodom Bezjaka vodil Miran Pavlič, običajno.

Sodišče tudi ocenjuje, da navedba, da manjka večja količina denarja od grobarin, ni zadosten znak kaznivega dejanja poneverbe ali neupravičene uporabe tujega premoženja. Tudi opustitve, ki jih je storil Mozer, niso take, da bi mu zato smeli odpovedati pogodbo o zaposlitvi.

Sodbo bodo spoštovali

»Sodbo bom spoštoval, se pa ne strinjam, da so ga oprostili,« je dejal predsednik Vlado Bezjak. Po njegovem mnenju je dovolj dokazov, da tak uslužbenec ne more opravljati dela v državni upravi. »V poslovnih prostorih je kadil, izdajal naročilnice brez kritja, ni plačeval računov za storitve, ni vpisoval pošte, ni odpiral elektronske pošte, vse je podpisoval sam, za nameček pa je sklenil posel s svojo snaho, člani sveta pa za to sploh nismo vedeli,« Mozerjeve domnevne grehe našteva Bezjak.

Zanima ga tudi, kam je izginil denar, ki ga je za plinifikacijo gospodinjstev namenila Termoelektrarna Brestanica. Ta je nakazala takratni milijon nemških mark, kar naj bi zadostovalo, da bi vsako gospodinjstvo dobilo povrnjenih 635 današnjih evrov. »Deset gospodinjstev tega denarja še danes ni videlo, ker ga je zmanjkalo,« navaja Bezjak.

Na Občini Krško bodo danes odločali, kako bodo ukrepali. Ostaja jim še možnost pritožbe na sklep sodišča, saj zaradi sodnih počitnic velja moratorij in se kljub 10. julija izdani sodbi rok pritožbe še ni iztekel.