Možje postave so imeli ob nogometni tekmi precej dela

Ukrepi policije: globe, pridržanja, prepovedi udeležbe na tekmah, množični pretep, ruskega navijača ovadili zaradi napada na policista.

Objavljeno
14. september 2017 15.18
dav
I. R.
I. R.

Maribor − Ob sredini tekmi lige prvakov v mariborskem Ljudskem vrtu so imeli policisti precej dela. Izrekli so več denarnih kazni, začasno pridržali pet navijačev, ruskega navijača so ovadili zaradi napada na policista, po tekmi pa so mirili množični pretep med navijači.

Nogometno tekmo med Mariborom in moskovskim Spartakom si je ogledalo okoli 12.500 gledalcev, med njimi navijači skupine Viole in gostujočega kluba.

Nekaj po 14. uri so policisti na počivališču Dobrenje ob štajerski avtocesti med nadzorom na rednem avtobusu, ki je pripeljal iz Dunaja, našteli 20 ruskih navijačev, ki niso imeli vstopnic za ogled tekme. Enemu so izrekli globo, ker ni hotel pokazati dokumentov, drugemu pa zaradi nedostojnega vedenja in izzivanja k pretepu; pridržali so ga do streznitve.

Nekaj po 19. uri sta se na Gosposvetski cesti srečali večji skupini domačih Viol in navijačev Spartaka. Domači navijači so proti gostujočim začeli metati steklenice in kamenje, policisti so z uporabo palic in solzivca skupini ločili in umirili razmere. Dva pripadnika Viol so prijeli, jima zasegli pirotehnična sredstva ter izdali plačilni nalog in odločbo o prekršku; oba so v času tekme pridržali, enemu so izrekli še prepoved udeležbe na tekmah. Med tem posredovanjem je eden od ruskih navijačev pritekel do enega od policistov in ga od zadaj udaril v obraz ter pri tem lažje poškodoval, zato so ga z reševalnim vozilom prepeljali v mariborski klinični center, pojasnjuje Miran Šadl, predstavnik mariborske policijske uprave za odnose z javnostjo. Napadalca so po tekmi prijeli ob izhodu iz stadiona in pridržali, čaka ga kazenska ovadba.

Pred tekmo so policisti skupini gostujočih navijačev brez vstopnic preprečili nasilni vstop na stadion, v križišču Gregorčičeve ulice s Strossmayerjevo pa so oglobili gostujočega navijača zaradi nedostojnega vedenja. Ker ni prenehal, so ga za čas tekme pridržali, drugega pa so do streznitve pridržali zaradi izzivanja k pretepu in nedostojnega vedenja do policistov.

Pred osmo zvečer so policisti posredovali na studenški brvi, kjer so naleteli na skupino 15 tujih navijačev. Ti so imeli pri sebi predmete, ki bi jih lahko uporabili za napad, zaščiteni pa so bili s ščitniki za okončine, pri tem pa sploh niso imeli vstopnic za ogled tekme. Med njimi je bilo 14 državljanov Poljske in en državljan Rusije, ki so po tem, ko so jim prepovedali odhod na tekmo, zapustili našo državo.

Malo pred začetkom tekme so policisti pred Ljudskim vrtom izrekli denarno kazen domačemu navijaču, ker se je nedostojno vedel in izzival k pretepu, državljana Srbije, ki je na vsak način želel vstopiti na stadion, čeprav ni imel vstopnice, pa so oglobili, saj je bival v območju schengna več kot 90 dni. Petnajst minut pred deseto zvečer so policisti dvema gostujočima navijačema izrekli denarno kazen, ker sta na severni tribuni stadiona med tekmo prižgala bakli. Po tekmi, ob 1.15 zjutraj, pa je na Poštni ulici izbruhnil množični pretep med navijači. Policisti so po posredovanju pridržali 18 gostujočih in do streznitve enega domačega navijača, ki so mu izdali plačilni nalog. Domačin je poiskal zdravniško pomoč, ker mu je, ko je po koncu nogometne tekme zapuščal stadion, v glavo priletela steklenica in ga poškodovala.

Ker organizator ni zagotovil ukrepov, ki so določeni v dovoljenju, bodo policisti izpeljali hitri postopek proti organizatorju prireditve in njegovi odgovorni osebi, so še sporočili iz Policijske uprave Maribor.