Muli deset mesecev pogojne kazni

Ljupka Sibinovska je za prenakazovanje denarja dobila 730 evrov.

Objavljeno
16. december 2013 18.35
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let si je prislužila srbska državljanka Ljupka Sibinovska, ena izmed denarnih »mul« domnevnega spletnega kriminalca Sebastjana Mihelčiča. Hujše kazni jo je najbrž rešilo takojšnje priznanje krivde.

Mladenka iz Srbije, ki je v Sloveniji začasno živela zaradi študija, po predlogu tožilca Andreja Kirbiša ni omahovala. Na vprašanje prevajalke, ali prizna krivdo, je odgovorila kratko in jedrnato: »Da.« Opravičevala se je, da je nekako padla v to zadevo, saj razmere v njeni družini niso bile najboljše, zaradi česar je bila v tistem času zmedena.

Tožilstvo ji je naprtilo pranje denarja, saj je na svoj račun prejela slabih 6500 evrov, domnevno od Mihelčiča, znanega pod spletnim vzdevkom Goldi72. Večino denarja je prek western uniona nakazala naprej, na neki drug račun, za to dejanje pa je prejela 730 evrov nagrade. Ker gre za protipravno premoženjsko korist, ji je sodišče ta znesek odvzelo in ga mora vrniti v dveh letih, je odločil sodnik Danilo Obersnel in jo opomnil, da bo v postopku zoper Mihelčiča morda zaslišana kot priča.

Sodni proces domnevni glavi kriminalne združbe se bo nadaljeval 10. januarja. Tožilstvo je Mihelčiču naprtilo 32 velikih tatvin, 17 kaznivih dejanj pranja denarja in osem napadov na informacijske sisteme. Skupaj je menda pobral 950.000 evrov.

Spretni računalničar je menda podjetjem in samostojnim podjetnikom poslal lažno elektronsko sporočilo s priponko, v kateri je bila zlonamerna koda. Ob odprtju se je zagnal program, ki se je samodejno naložil na računalnik in Mihelčiču domnevno omogočil pridobitev uporabniških imen in gesel, tudi za spletno bančništvo.

Domnevno je Mihelčič v spletni kriminal pritegnil več kot 15 posameznikov, tako imenovanih mul, ki so na svoje bančne račune prejeli denar iz oškodovančevega transakcijskega računa, ga dvignili in ga menda izročili Mihelčiču. Preden so banke opazile krajo in transakcije blokirale, je poniknilo 950.000 evrov.

Za rešetkami več kot šest let

Obtožbo zoper Mihelčiča zastopa tožilec Niko Pušnik, ki je zanj v primeru priznanja krivde predlagal kar 22 let zapora, s tem pa se obtoženi ni strinjal. Je pa Pušnik razkril, da je bila pred kratkim na krškem sodišču pravnomočno obsojena ena izmed Mihelčičevih mul. Odnesla jo je precej slabše od Sibinovske, saj bo za rešetkami šest let in štiri mesece.