Na avtocesto zapeljal v napačni smeri

Policisti iščejo voznika, ki je prejšnji torek pri bencinskem servisu Voklo zapeljal v napačno smer proti Jesenicam.

Objavljeno
21. april 2015 17.18
*ankele* nesreca gorenjska avtocesta
J. S., kronika
J. S., kronika

Kranj − Policisti še vedno poizvedujejo za nevarnim voznikom ali voznico, ki je 14. aprila letos okrog pol enajstih dopoldne pri bencinskem sevrisu Voklo z avtomobilom zapeljal(a) v napačno smer proti Jesenicam.

Vse, ki imajo kakršne koli informacije o nevarni vožnji, prosijo, naj jih pokličejo na intervencijsko številko 113 ali anonimni telefon policije 080 12 00. Dober podatek je že znamka, tip, barva avtomobila, še boljši pa registrska oznaka in druge podrobnosti, skratka vse, kar bi pripomoglo k izsleditvi vozila in osebe.

Po klicu so policisti takoj začeli izvajati aktivnosti za zagotavljanje varnosti drugih voznikov, predvsem so zmanjševali njihovo hitrosti vožnje, jih opozarjali na nevarnost in zapirali uvoze na avtocesto. Kljub aktivnosti policistov pa bi se vožnja lahko končala tragično, če ne bi bila reakcija nekaterih voznikov pravočasna.

Nevarni voznik je namreč z bencinskega servisa na Voklem najprej nepravilno zapeljal na uvoz servisa, se tam ustavil, potem pa v nekem trenutku, ko so vozila peljala proti njemu, zapeljal na avtocesto in skoraj povzročil hudo trčenje z več vozili. Po nevarnem in povsem nesprejemljivem manevru se je z avtomobilom obrnil in odstranil z avtoceste.

Da bi se izognili nesrečam, sta pri vožnji po cestah najpomembnejša zbranost in dosledno upoštevanje prometnih predpisov, kar velja tudi za avtoceste, na nevarnosti pa se je treba tudi pravilno odzvati, svetujejo policisti.

Vozniki, ki na avtocesti zapeljejo v napačno smer, naj se z vozilom takoj, ko to ugotovijo, ustavijo (po možnosti zunaj vozišča in tako, da ne ogrožajo sebe in drugih), o nevarnosti pa naj takoj obvestijo še policijo na številko 113, ki bo poskrbela za ustrezno zavarovanje vozila in kraja na avtocesti.

Preostalim voznikom pa svetujejo, naj ob obvestilu o vožnji v napačno smer takoj zmanjšajo hitrost in vključijo vse štiri smernike, s čimer na nevarnost opozarjajo tudi druge. Vozijo naj posebej previdno, z ustrezno varnostno razdaljo, po voznem pasu in naj nikakor ne prehitevajo, saj vozniki, ki vozijo v napačno smer, za vožnjo pogosto uporabljajo prehitevalni pas. Če je mogoče, naj se vozniki umaknejo na najbližje počivališče ali zapustijo avtocesto.

Takoj ko je varno, naj vozniki ali drugi o nevarnosti takoj obveščajo še policijo na 113. Policisti takšnega voznika poskušajo čim prej ustaviti in vozilo odstraniti z nevarnega dela, so še sporočili s PU Kranj.