Na cestah v zadnjih nekaj dneh trinajst mrtvih

Na avtocesti med Lomom in Uncem umrli štirje ljudje. Prejšnji teden eden najbolj črnih v zadnjih letih.

Objavljeno
13. julij 2015 21.16
Huda nesreča na cestnm odseku Lom (Logatec) in cestninsko postajo Unec v smri proti morju. Na lomu 13.7.2015
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Kar petina vseh letošnjih smrtnih žrtev slovenskih cest je posledica prometnih nesreč, ki so se zgodile v zadnjih dneh. Samo prejšnji teden jih je umrlo devet, današnja huda nesreča na primorski avtocesti pa je bila usodna za štiri udeležence, med njimi za petletnega dečka.

Najbolj črn je bil konec tedna, ko so na cestah ugasnila tri življenja, v bolnišnici pa so za posledicami nesreč umrli še trije ljudje. V zadnjih osmih dneh je bil cestni davek še večji, kar 13 življenj je zahteval. To je močno pokvarilo sicer do začetka prejšnjega tedna najboljše leto kar se cestnoprometne varnosti tiče. Zdaj pa je letos v prometnih nesrečah na slovenskih cestah umrlo 62 udeležencev, kar je 12 več kot v enakem obdobju lani.

Ko se je že zdelo, da je bil pretekli teden res nenavadno nesrečen, je danes okoli poldneva odjeknila novica o hudi prometni nesreči na primorski avtocesti pri Logatcu. Po neuradnih podatkih je nesrečo povzročil voznik cisterne za prevoz kerozina, a je bila cisterna v času trčenja k sreči prazna, pa tudi sicer ni bila poškodovana, čeprav je tovornjak zapeljal z avtoceste. Takrat je povsem zmečkal osebni avtomobil dacia duster, v njem pa so umrli štirje romunski državljani, stari 43, 60, 34 let in petletni deček. Vpleteno je bilo še osebno vozilo volkswagen golf, kjer sta se dva udeleženca, prav tako romunska državljana, laže poškodovala.

Policija je kmalu sporočila, da je voznik tovornjaka kraj trčenja zapustil in peš odšel neznano kam in da ga še iščejo. Ker okoliščine še niso znane, na policiji pozivajo vse, ki o nesreči karkoli vedo, da se jim javijo.

Ogled kraja nesreče in odstranjevanje posledic je trajalo dlje časa, zato je bila avtocesta na tem odseku v smeri Primorske popolnoma zaprta. Nastala je tako dolga kolona vozil, da so zastoji nastajali že na ljubljanski obvoznici na razcepu Kozarje. Močno obremenjene so bile zato regionalne in lokalne ceste, saj so promet proti Obali preusmerjali na vzporedne ceste. Čez nekaj ur so sprostili prehitevalni pas, a so zastoji še ostajali, promet je normalno stekel šele pozno popoldne.

Najhuje je bilo na dolenjskih cestah

Sicer pa se je zadnja tragična nesreča prejšnji teden zgodila v nedeljo okoli 14.15 na glavni cesti Ptuj–Slovenska Bistrica. V trčenju treh vozil zunaj Kidričevega je 53-letna sopotnica v osebnem avtomobilu zaradi hudih ran umrla na kraju nesreče, več udeležencev pa so reševalci odpeljali v ptujsko bolnišnico.

Prve ugotovitve prometnikov kažejo, da se je nesreča zgodila v križišču zaradi neupoštevanja prednosti. Petdesetletna voznica je z osebnim vozilom peljala po regionalni cesti zunaj naselja Kidričevo iz smeri Kungote proti Ptuju. Ko je zapeljala na glavno cesto, je izsilila prednost 61-letnemu vozniku osebnega avtomobila, ki je pripeljal s Ptuja proti Slovenski Bistrici. Trčenju se ni bilo mogoče izogniti. Na nesrečo je v tistem trenutku naletel še 44-letni voznik, ki je pripeljal iz Slovenske Bistrice. Znova je silovito počilo, saj se je 44-letni voznik s sprednjim čelnim delom zaletel v desno bočno stran vozila 61-letnega voznika. Ta je bil huje poškodovan, 53-letna sopotnica pa je na kraju dogodka umrla. V nesreči je bilo laže poškodovanih še šest udeležencev.

Če na dolenjskih cestah letos do 6. julija niso obravnavali prav nobene smrtne žrtve, je zdaj zgodba povsem drugačna, saj je pretekli teden umrlo kar pet udeležencev. Prevelika hitrost in alkohol sta, tako kaže, prispevala k hudi nesreči na regionalni cesti Pljuska–Medvedjek, ko je v soboto 23-letni voznik zbil kolesarja, stara 57 in 46 let. Umrla sta rekreativna kolesarja Bojan Udovič in Andreja Križaj. Prvi je bil nekoč celo vrhunski kolesar, na olimpijskih igrah v Moskvi leta 1980 je v vožnji na čas za Jugoslavijo osvojil osmo mesto. Neuradno je povzročitelj nesreče Janez T. iz Dobrniča precej objestno pritisnil na stopalko za plin, za nameček pa je menda vozil še pod vplivom alkohola, zato ga je zaneslo na nasprotni pas, kjer je zbil omenjena kolesarja.

Kri je na dolenjskih cestah tekla že dan prej, ko sta na glavni cesti Novo mesto–Metlika pri Velikem Cerovcu trčila tovorno in osebno vozilo. Za zdaj so ugotovili, da je nesrečo povzročil tovornjakar, ki je po klancu navzdol v nepreglednem ovinku zapeljal na nasprotni vozni pas in trčil v osebni avto audi A4, ki ga je vozil 53-letnik iz Bosne in Hercegovine. Ta je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče, v novomeški bolnišnici pa so oskrbeli laže poškodovana sopotnika, 48-letno žensko in 53-letnega moškega.

Umrli v bolnišnicah

V novomeški bolnišnici je v četrtek umrl 42-letni moški, ki je bil 20. junija udeležen v prometni nesreči pri Šentjerneju. V Turpolju je voznik zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal je s ceste in treščil v drevo. Poleg 42-letnika, ki se je hudo poškodoval, je bil laže ranjen še 18-letni fant. Policisti so ugotovili, da sta dva potnika v avtu še pred njihovim prihodom zapustila kraj nesreče, a so ju kmalu izsledili. Izjave udeležencev so si nasprotujoče, zato policisti niso mogli z gotovostjo potrditi, kdo je v času nesreče sedel za volanom. Vse kaže, da pokojni, a to zdaj ugotavljajo forenziki.

Policiste so iz brežiške bolnišnice obvestili, da je predvčerajšnjim umrl 84-letni kolesar, ki je 3. julija pri Dečnem selu padel s kolesom in si hudo poškodoval glavo.

Za posledicami prometne nesreče, ki se je zgodila v ponedeljek, je v sredo v celjski bolnišnici umrl 36-letni voznik tovornega vozila iz Domžal. Tistega dne ob 8.35 je vozil po avtocesti od Vranskega proti Celju in zunaj Zaloga nenadoma občutno zmanjšal hitrost vožnje, potem pa iz neznanega razloga zapeljal desno čez odstavni pas na brežino, kjer se je vozilo prevrnilo. Voznik je med prevračanjem padel iz vozila in hudo poškodovan obležal na odstavnem pasu.

Za posledicami prometne nesreče, ki se je zgodila 3. julija, je v nedeljo v ljubljanskem kliničnem centru umrl 21-letni motorist. Usodnega dne je vozil iz Trbovelj proti Hrastniku, zunaj Trbovelj pa je začel prehitevati kolono vozil. V tistem trenutku se je prehitevanja lotil tudi 25-letni voznik osebnega avtomobila, a se ni prepričal, ali to lahko stori varno. Zaprl je pot motoristu, ta pa je trčil v zadnji del vozila. Obležal je hudo poškodovan, po nekaj dneh pa je, kot rečeno, v bolnišnici umrl.

Prikolica odšla po svoje

Nenavadno prometno nesrečo so v ponedeljek malo po 12. uri obravnavali idrijski policisti. V Godoviču se je 22-letnemu vozniku tovornega vozila (vozil je po glavni cesti iz Idrije proti Godoviču) odpel polpriklopnik.

Ta je nenadzorovano zapeljal na nasprotni vozni pas prav v trenutku, ko je nasproti pripeljal 30-letni voznik kombiniranega vozila citroën. V silovitem trčenju je ostal ukleščen v vozilu, zato so ga iz objema pločevine izrezali gasilci. A reševalcu mu niso mogli več pomagati, saj so bile rane prehude. V prikolico se je zaletela še 36-letna voznica osebnega vozila mazde. Ona in 22-letni sopotnik sta se hudo poškodovala. V ljubljanski klinični center so ju prepeljali s helikopterjem.