Na gorenjskih cestah letos umrlo deset ljudi

Gorenjski policisti so letos obravnavali že več kot 1400 prometnih nesreč, v katerih je umrlo deset udeležencev.

Objavljeno
03. november 2015 10.32
ankele/nesreca
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Kranj − Največ prometnih nesreč so gorenjski policisti obravnavali na cestah v naseljih, kjer se je zgodilo približno dve tretjini vseh nesreč, najmanj pa na avtocesti, kjer je delež nesreč manj kot osemodstoten. »V povezavi s hitrostjo in posledicami v prometnih nesrečah so najbolj kritični odseki Kranj−Spodnji Brnik, Češnjica−Škofja Loka, Cesta Staneta Žagarja v Kranju in Alpska cesta v Radovljici ter Škofja Loka−Gorenja vas in Ljubelj−Bistrica pri Tržiču,« so sporočili s kranjske policijske uprave.

Med vzroki po njihovih navedbah najbolj izstopajo nepravilna stran oziroma smer vožnje, neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in varnostna razdalja. Glede na število nesreč so največkrat poškodovani pešci in kolesarji, kaže policijska statistika. Najbolj kritičen čas je med 15. in 18. uro, najmanj pa med polnočjo in 6. uro zjutraj.

V izogib nesrečam vozite po predpisih ter previdno in varno, upoštevajte pa, da vožnja jeseni ni primerljiva s poletno vožnjo, ker prinaša nekatere edinstvene nevarnosti na cestah, opozarjajo gorenjski policisti. Temperature so namreč že bistveno nižje, vozna površina pa ponekod prekrita tudi z odpadlim listjem, ki se v kombinaciji z mokro cesto lahko spremeni v »drsalnico«.

Na slabše vozne razmere vpliva tudi megla, zato policisti še svetujejo, da ob slabši vidljivosti povečamo varnostno razdaljo in zmanjšamo hitrost vožnje. »Dodatno nevarnost povzročajo še divjad na cesti ter zamrznjena, neočiščena ali zarošena stekla na vozilih − zmrzal je treba očistiti tudi s stranskih ogledal,« še opozarjajo policisti.