Na gorenjskih cestah letos umrlo že sedem ljudi

Statistika je zaskrbljujoča, za večjo varnost pa lahko največ storimo vozniki sami.

Objavljeno
08. maj 2013 11.42
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Kranj - Škofja Loka z okolico - zaradi hudih telesnih poškodb so v štirih prometnih nesrečah umrli štirje udeleženci; Žabnica pri Kranju - kolesar ni upošteval pravil varne vožnje in zaradi hudih poškodb na kraju nesreče umrl; Hrušica na Jesenicah - voznik osebnega avtomobila brez veljavnega vozniškega dovoljenja trčil v avtobus in umrl; Radovljica - voznik osebnega avtomobila je zaradi neupoštevanja pravil varne vožnje na avtocesti povzročil prometno nesrečo in na kraju zaradi hudih poškodb umrl.

To je le nekaj najhujših prometnih nesreč na gorenjskih cestah v letošnjem letu, ki še niti ni prestopilo v drugo polovico, ko policisti močno povečan in zgoščen promet šele pričakujejo.

Letošnja bilanca je zaskrbljujoča - sedem smrtnih prometnih nesreč, hujše kršitve prometnih pravil, ogrožanje udeležencev v prometu, lahkomiselnost, ... Stanje prometne varnosti se je močno poslabšalo.

Da bi ga obrnili na bolje in s tem preprečili nadaljnje hude prometne nesreče, je treba spremeniti miselnost, ki dopušča majhne prekrške, češ da so nepomembni in da nimajo posledic. Prekoračitev najvišje dovoljene
hitrosti za le pet km/h že lahko vpliva na varnost v prometu. Kdor misli drugače, se moti. Zmotno si je tudi dopovedovati, da se zaradi enega kratkega telefonskega pogovora med vožnjo že ne more zgoditi nič hudega.

Bolj kot se posameznik zaveda posledic svojih dejanj, bolj ko je pozoren in strpen v prometu, manjša je nevarnost, da posledica nastane. Teh v vseh primerih ni mogoče popolnoma izključiti, lahko pa vseeno vplivamo na to, da bi jih bilo čim manj.

Zato udeležencem v prometu policisti ponovno svetujejo, naj bodo pozorni in strpni, opozarjajo pa jih tudi, naj v prometu ravnajo odgovorno, premišljeno in naj ne kršijo cestnoprometnih pravil. Od njih samih je namreč največ odvisno, kako varne bodo naše ceste.