Na Hrvaškem kazenske ovadbe proti petim Slovencem

Gre za več kaznivih dejanj zlorabe položaja in pooblastil ter oškodovanja podjetja iz Ribnika pri Karlovcu.

Objavljeno
03. junij 2011 19.52
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Zagreb - Hrvaška policija je vložila kazenske prijave proti petim slovenskim državljanom zaradi več kaznivih dejanj zlorabe položaja in pooblastil ter oškodovanja podjetja iz Ribnika pri Karlovcu, je danes sporočila karlovška policija.

Imen oseb ni razkrila, povedali so zgolj, da gre za osebe stare od 38 do 62 let. V skopem policijskem sporočilu so zapisali, da so kriminalisti ugotovili kazniva dejanja pri odgovornih v ribniškem podjetju.

Odgovorne osebe naj bi sestavljale fiktivne zapisnike o sejah nadzornega odbora, v katere so pisali fiktivne odločbe, da posodijo dvema slovenskima državljanoma denar brez pogojev ali drugih pravnih varovalk, ki bi jamčile vračilo denarja.

Dvema osebama, 38-letniku in 44-letniku, naj bi na ta način, med letoma 2006 in 2008 izplačali dobra dva milijona kun ali približno 275.000 evrov.

Hrvaški poslovni časnik Lider je januarja letos poročal o takrat vloženi kazenski prijavi proti solastniku in direktorju podjetja Ribnik-nekretnine Davidu Bogataju zaradi 285.000 evrov posojil, ki naj bi jih izplačal sebi z računa podjetja.

Namesto da bi vrnil posojila in poskusil izplačati upnike, je Bogataj še v začetku maja 2009 predlagal stečaj podjetje Ribnik-nekretnine, ki je imelo velike dolgove in blokirane račune, kar je trgovsko sodišče v Karlovcu tudi sprejelo, je poročal hrvaški tednik na svoji spletni strani.

Ribnik-nekretnine so del skupine Ribnik, podjetja družine Bogataj iz Trebnjega, ki je ustanovila več podjetij v Ribniku, Ogulinu in Lepoglavi na Hrvaškem. Vsa podjetja naj bi končala v stečajih z več milijoni kun dolgov, je poročal Lider.

Poleg Bogataja časnik omenja tudi Mirana Križana ter navaja da slovenska podjetnika nista bila dosegljiva ne za stečajne upravitelje njunih podjetjih niti za hrvaško pravosodje.