Na invalidskih vozičkih rešujejo življenja

Še vedno vozim - vendar ne hodim: svojo zgodbo bi radi povedali 17.000 mladostnikom na leto.

Objavljeno
06. marec 2013 14.47
Posodobljeno
06. marec 2013 20.00
Jelka Simončič, kronika
Jelka Simončič, kronika

Ljubljana – Člani gibanja Še vedno vozim – vendar ne hodim so danes predstavili svojo trimesečno medijsko kampanjo z geslom Ker takrat nisem rekel/-la ničesar, bom zdaj povedal/-a vse.

Z njo želijo še zlasti mlade ozaveščati o posledicah nepremišljene vožnje, zaradi katere na slovenskih cestah vse prepogosto kosi smrt, veliko udeležencev, ki nesrečo preživijo, pa dogodek zaradi hudih poškodb, ki so jih utrpeli, zaznamuje za vse življenje.

V dobrih štirih letih, odkar so ustanovili to gibanje, so njegovi člani – poškodovani v prometnih nesrečah – izobraževali že več kot 19.000 mladostnikov. Poleg tega, da želijo mlade ozaveščati, se trudijo tudi, da bi jih s svojimi tragičnimi zgodbami motivirali in spodbujali pozitiven odnos do invalidnosti, razbijali tabuje hendikepa ter tako tudi težko poškodovanim pomagali pri rehabilitaciji in vključevanju v življenje.

Predsednik Društva paraplegikov JZ Štajerske in član gibanja Janez Hudej je povedal, da njihovo poslanstvo temelji na inovativnem neformalnem izobraževanju mladostnikov, starih od 15 do 22 let, saj je to najbolj rizična skupina, ki se šele začenja samostojno vključevati v promet.

Nesreča sovrstnika je poučna

Mladi (povprečna starost žrtev na dan prometne nesreče je 22 let) pogosto zanemarjajo dejstvo, da na cestah na njih prežijo velike nevarnosti, ki bi se jim lahko izognili, če bi se zavedali, kako hude so lahko posledice nepremišljenosti.

Njihova vizija je, da bi vsak mladostnik vsaj enkrat slišal pričevanje vrstnika, žrtve prometne nesreče, in da bi ga to spodbudilo, da varna vožnja postane njegova vrednota. »Močno si želimo,« je še povedal Hudej, »da bi naša izobraževanja po šolah potekala še naprej, kajti rezultati so izjemni. Pripovedi invalidov se mladih zelo dotaknejo, jih šokirajo. Želimo si, da bi do leta 2015 naša beseda dosegla celotno generacijo mladostnikov, da jih bo približno 17.000 na leto slišalo naše zgodbe. Naš cilj je reševati mlada življenja, in če nam bo z akcijo uspelo rešiti vsaj eno, bo ta dosežen.«

En evro za pomoč pri izvedbi predavanj

Kljub težavam, ki jih je za njihovo preventivno in družbeno odgovorno delovanje prinesla ukinitev državnih sredstev za te namene, se svojemu poslanstvu ne bodo odrekli.

Veseli bodo vsakega prispevka, ki ga posamezniki (vabljena tudi podjetja) lahko nakažejo na njihov račun, če pošljejo sporočilo SMS s ključno besedo VOZIM na 1919. Tako bodo prispevali en evro za pomoč pri izvedbi predavanj, ki mlade ozaveščajo o varni vožnji.