Na območju PP Brežice porast pijanih povzročiteljev nesreč

Pijani vozniki so v prvih šestih mesecih povzročili že 17 prometnih nesreč, v celem letu 2012 pa 19.

Objavljeno
26. julij 2013 15.08
dja*VEČ-PIHI
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Brežice - Policisti Policijske postaje Brežice ugotavljajo, da so varnostne razmere v prometu v polletju 2013 bistveno slabše, kot v enakem obdobju leta 2012. Najbolj izstopajo podatki o povzročiteljih prometnih nesreč pod vplivom alkohola, so zapisali v Policijski upravi Novo mesto.

Na območju Policijske postaje Brežice so letos obravnavali že tri prometne nesreče s smrtnim izidom, v katerih so umrle tri osebe, medtem ko v enakem obdobju lani smrtnih žrtev ni bilo. V polletju so bili policisti obveščeni o 104 prometnih nesrečah, kar je 17 odstotkov več kot v primerjalnem obdobju.

Pijani vozniki so v prvih šestih mesecih povzročili že 17 prometnih nesreč, v celem letu 2012 pa 19. Od teh eno prometno nesrečo s smrtnim izidom in pet prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. Gre za drugi največji delež pijanih povzročiteljev prometnih nesreč v zadnjih trinajstih letih, navajajo na PU Novo mesto.

Povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč je znašala 1,44 gramov alkohola na kilogram krvi. Največ prometnih nesreč z najhujšimi posledicami se je zgodilo ob petkih, sledita sobota in ponedeljek.

V tem obdobju so policisti ugotovili 952 kršitev cestno prometnih predpisov, kar je 50 odstotkov več, kot v primerjalnem obdobju lani. S poostrenimi nadzori bodo policisti nadaljevali, še posebej pogosto na tistih odsekih, kjer je največ prometnih nesreč. Dosledno bodo ukrepali zoper kršitelje cestno prometnih predpisov in povečali število odrejenih preizkusov alkoholiziranosti, napovedujejo v novomeški policijski upravi.

Ob polletju sicer ugotavljajo, da je stanje prometne varnosti ne le v Brežicah, pač pa na dolenjskih, posavskih in belokranjskih cestah zaskrbljujoče.

Pred dobrim tednom dni so tako sporočili, da so ugotovili kar 84-odstotni porast glede na polletje 2012. Pijani vozniki so do sredine julija povzročili skoraj 70 prometnih nesreč.

Kot opozarjajo na PU Novo mesto, se pogosto ne zavedamo, da niso tragične le smrtne prometne nesreče. »Posledice hudih poškodb so lahko tudi trajna invalidnost in nezmožnost za delo, hude duševne travme in dolgotrajno okrevanje. Take nesreče močno vplivajo tudi na življenja svojcev poškodovanih,« so takrat poudarili.