Na Sveti gori so pogasili požar

Gasilci so imeli težko delo na strmem terenu Svete gore, ki je še vedno posuta z ostanki iz časa soške fronte.

Objavljeno
26. julij 2016 10.08
požar sveta gora
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Solkan - Gasilci so s pomočjo helikopterja pogasili požar na pobočju Svete gore nad Solkanom, vendar bodo še za kakšen dan ostali na območju, če bi zaradi močnejšega vetra mestoma vnovič zagorelo. Požar je v ponedeljek popoldan zanetila strela.

Gasilci so imeli izjemno težko delo na strmem terenu Svete gore, ki je za nameček še vedno posuta z nevarnimi ostanki iz časa bojev na soški fronti. Zato so pripadniki enote Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) prečesali območje in našli 13 topovskih granat izven požarišča, tri pa še v požaru.

»Fantje so sicer slišali dve manjši eksploziji, vendar smo zaradi hitrega posredovanja nevarnost vendarle zmanjšali na minimum, da temperatura ni tako narasla, da bi povzročila eksplozije«, je povedal vodja intervencije Andraž Pavlin in dodal: »Požar je pogašen, helikopter pa zaliva rob požarišča, da veter ne bi delal preglavic. V središču požara je zagotovo še kakšen štor, ki tli. Zato bomo za kakšen dan ostali na terenu«.

Včeraj je pri gašenju sodelovalo več kot 80 gasilcev, policistov, reševalcev, pirotehnikov in pripadnikov civilne zaščite. Bazilika in samostan frančiškanov ter muzej prve svetovne vojne niso bili ogroženi.