Rumena, nova policijska barva

Policija je prevzela pet vozil z novo barvno shemo, v kateri je tudi rumena barva. Po tri- oziroma šestmesečnem testiranju bo padla končna odločitev.

Objavljeno
10. november 2014 15.31
Policija
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

Ljubljana - Slovenski policisti so v brezplačno testiranje prevzeli pet specialnih patruljnih policijskih vozil z novo barvno podobo, ki imajo zdaj poleg bele in modre barve tudi rumeno. To bo po mnenju generalne policijske uprave močno povečalo varnost policistov v cestnem prometu. Nova vozila niso prebarvana v rumeno barvo, ampak so vidnost vozil povečali tako, da so na najbolj izpostavljenih delih vozil, dodali rumene retro odsevne fluorescentne nalepke in rumene fluorescentne nalepke. »Te prispevajo k dobri vidljivosti v različnih vremenskih pogojih in so najbolj opazne med barvami tudi v dnevnem času,« pojasnjujejo na policiji.

Za ta korak so se na policiji odločili, ker je primerjava pokazala, da so policijska vozila v Sloveniji, predvsem v nočnem času in ob zmanjšani vidljivosti, slabše opazna in prepoznavna kakor v drugih evropskih državah. »Zato smo se odločili, da povečamo vidnost in prepoznavnost policijskih vozil, ki opravljajo nujne interventne naloge ter naloge urejanja in nadzora cestnega prometa,« je ob prevzemu vozil pojasnil pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije Janez Rupnik.

Policisti so namreč glede na naravo dela z varnostnega vidika zelo izpostavljena kategorija udeležencev cestnega prometa. Dnevno prejmejo od 500 do 600 interventnih klicev državljanov, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje. »Policijska vozila na nujnih vožnjah lahko vozijo s hitrostjo, višjo od predpisane, zato je njihovo gibanje manj predvidljivo in hitrejše. Zaradi tega morajo biti policijska vozila označena tako, da pritegnejo pozornost in so lažje prepoznavna,« še pojasnjujejo na policiji. S tem jih vozniki in drugi udeleženci v cestnem prometu pravočasno opazijo in se lahko ustrezno odzovejo.

Pri oblikovanju nove barvne podobe je policija upoštevala mednarodna strokovna spoznanja na področju varnosti cestnega prometa, izkušnje tujih policij in nasvete oblikovalca. »Pri iskanju rešitev smo ubrali skrajno racionalen pristop, kar je v zaostrenih finančnih razmerah izrednega pomena,« so poudarili na policiji.

Pripravljenost na sodelovanje s policijo na projektu nove barvne sheme so sicer izrazili v podjetjih Renault Nissan Slovenija, Porsche Slovenija in Peugeot Slovenija, ki so policiji tudi predala pet specialnih patruljnih vozil v tri- oziroma šestmesečno brezplačno testiranje. Za policijo torej, razen stroškov goriva in zavarovanja vozil, testiranje ne predstavlja nobene finančne obveznosti.