Na rokah očeta obtoženega našli smodnik, pri svaku kri

O tem, kdo naj bi julija lani streljal v romskem naselju Šmihel, ima obtoženi drugačno zgodbo.

Objavljeno
10. februar 2017 17.44
Brezar
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Novo mesto – »Moj sin je nedolžen,« je včeraj med zaslišanjem rotil sodišče Sandi Brezar, oče 18-letnega Sandrijela Brezarja, ki mu obtožnica očita uboj in poskus uboja julija lani v romskem naselju Šmihel. Brezar starejši med pričanjem ni znal pojasniti, od kod na njegovih rokah karakteristični delci smodnika, ki so jih med preiskavo odkrili forenziki.

Na novomeškem okrožnem sodišču se je z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje zoper Sandrijela Brezarja, ki ves čas trdi, da ni storil dveh očitanih kaznivih dejanj. Komaj 18-letni Brezar naj bi s pištolo neugotovljene blagovne znamke kalibra 7,65 milimetra zaradi dolgoletnega sosedskega spora trikrat ustrelil Rudija Pirca, ki je zaradi hudih poškodb glave istega večera umrl. Brezar je nato iz neposredne bližine menda dvakrat ustrelil še v trebuh Primoža Pirca. Ko pa ga je poskušal ustreliti še v glavo, mu je zmanjkalo nabojev, zaradi česar mu dejanja ni uspelo dokončati in je ostalo zgolj pri poskusu, se glasi obtožnica novomeškega tožilstva.

Oče Sandi Brezar je izjavil, da je tistega 29. julija lani na krstni zabavi njegovega soseda v veliki množici ljudi edini streljal Dimitrij Zupančič starejši, on pa je bil za njegovim hrbtom in od njega oddaljen 1,5 metra in takrat naj bi prišel v stik s smodnikom. Na dvorišču je pobral oba svoja mladoletna otroka in zbežal naravnost v Črnomelj, ker se je bal, da jih bo Zupančič pokončal, saj je slišal vpitje nekaterih žensk, češ da je treba vse Brezarje pobiti. Njegov brat Goran pa je takrat zbežal v Kočevje.

Dva dni za strelskim obračunom je zgorel Brezarjev bivalni zabojnik in policija še ni izsledila storilcev. Sina Sandrijela pa da takrat sploh ni videl. Po njegovem pripovedovanju je bilo tam tudi »veliko trebanjskih Ciganov«, ki so isto videli kakor on, a ne želijo pričati, ker se bojijo »mafijozarjev«, med katerimi naj bi bil glavni mafijaš pokojnikov brat B. T., ki tudi »šverca« drogo, zato ima veliko denarja, hiše in dober avto. »Jaz ne potrebujem orožja in ga tudi ne maram,« je rekel Brezar starejši, ko ga je državni tožilec Bojan Avbar spomnil, da so tri priče potrdile, da sta se s sinom »cukala« za orožje. Vdovo Jelico Pirc je Brezar obtožil, da je psihično bolna in da s pokojnim Rudijem ni bil v slabih odnosih, »saj so včasih igrali tudi nogomet«.

Poljubila obtoženca

Zunajzakonska partnerica obtoženega Brezarja Saša Šabič je povedala, da se je Sandrijel med streljanjem skril za avto, ona pa je počepnila. Pokojnikovega brata B. T. je obtožila, da ne govori po pravici, in da je pred 15 leti streljal na Rome. »Jaz sem videla Dimitrija starejšega streljati in to sem povedala tudi policiji,« je povedala 18-letna Šabičeva in zanikala, da bi Sandrijelu rekla, naj dokonča delo, ker da »oni to govorijo, vi pa jim vse verjamete«. Ker se je Sandrijel polil s pivom, mu je sivo majico zamenjala za črno majico. Tista prepojena s pivom pa je kasneje skupaj z bivalnim zabojnikom menda zgorela. Povedala je še, da je pokojni Pirc pred štirimi leti zlomil čeljust Dimitriju Zupančiču mlajšemu, da se Šabiči in Pirci niso prepirali, »z Zupančiči pa nismo dobri, ker so napadali naše otroke«. Nato je pristopila k svojemu izbrancu in ga strastno poljubila.

Zaslišali bodo tudi vdovo

Svak obtoženega Jasmin Hudorovac je sodišču rekel, da ne bo nič povedal, ker je svojo izjavo dal preiskovalnemu sodniku. Nato pa je čudežno izgubil spomin, ker da je bil pijan kot čep, in se ne spomni, kaj se je sploh dogajalo okrog njega. Napadel naj bi ga Danijel (Dimitrij mlajši) Zupančič, a ne ve zakaj, ter da je imel prav Zupančič pištolo v torbici. Na vprašanje tožilca Avbarja, ali je nanj kdo vplival, je Hudorovac odgovoril, da je slišal, da »moja izjava ni prava«. Toda forenziki so ugotovili, tožilstvo pa mu bo zagotovo povrnilo spomin, da je bila prav na njegovi majici kri ubitega Rudija Pirca, iz česar je mogoče sklepati, da je bil med streljanjem v neposredni bližini žrtve. Tašča obtoženega Vida Šabič in njegova svakinja Senja Šabič nista hoteli pričati. Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji četrtek.

Na naslednjem naroku bo sodišče zaslišalo vdovo Jelico Pirc, ki je bila prejšnji mesec že vabljena na sodišče, a je ob pogledu na obtoženega Brezarja izgubila živce in nanj vpila: »Morilec, morilec. Uničil si mi družino.« Nato se je pred sodno dvorano sesedla, na pomoč pa so poklicali reševalce, ki so jo odpeljali v novomeško bolnišnico. Sodišče ji bo zdaj menda omogočilo, da se z Brezarjem ne bosta gledala iz oči v oči oziroma obtoženega takrat naj ne bi bilo v sodni dvorani.