Na »socialni«, a z razkošnimi avtomobili

Vodja kriminalne združbe, ki je izkoriščala dekleta, je bila 37-letna Ljubljančanka.

Objavljeno
26. september 2016 21.39
Mitja Felc
Mitja Felc

Ljubljana – Več mesecev so bili preiskovalci (tudi tajno) na sledi kriminalni združbi, katere člani so se brezposelnosti navkljub, za kar so dobivali socialno nadomestilo, brez zadržkov okoli prevažali z dragimi avtomobili. Zdaj se je izkazalo, da so po večini služili le na račun tuje nesreče, saj so bili vpleteni v trgovini z ljudmi, nekateri pa so se ukvarjali (še) s preprodajo mamil.

Akcijo so ljubljanski kriminalisti začeli v začetku novembra 2015, ko so prišli do prvih informacij, da se 37-letna Slovenka ukvarja z izkoriščanjem prostitucije, na območju Ljubljane pa se v petih stanovanjih z najstarejšo obrtjo ukvarjajo dekleta iz Srbije ter Bosne in Hercegovine. Prvoosumljena pa naj bi po prepričanju preiskovalcev tuja dekleta stalno nadzirala in jim pobirala polovica zaslužka.

Po dekleta v Srbijo in Bosno

Ljubljanski kriminalisti so s klasičnim zbiranjem obvestil in v sodelovanju s srbskimi varnostnimi organi ugotovili, da je 37-letnica v Ljubljani ustanovila kriminalno združbo, v kateri so sodelovali še 31-letni Slovenec, 32-letni Srb, 30-letna Srbkinja in 27-letnik iz Slovenije.

Osumljenci so na območju Srbije ter Bosne in Hercegovine vsak v svoji točno določeni vlogi (objava oglasa, iskanje zvez, iskanje žrtev, prevoz, nakazila denarja, nastanitev, najem stanovanj, nakup pripomočkov ...), pod pretvezo opravljanja erotičnih masaž iskali dekleta. Tista, ki so se odzvala, so nastanili v stanovanja v središču Ljubljane, Šiški in za Bežigradom, kjer so se nato pod stalnim nadzorom 37-letnice in njenih sodelavcev morale vsak dan predajati prostituciji.

Po naših podatkih je bila šefica kriminalne združbe 37-letna Ljubljančanka Laura Teuta Kovče, njen najtesnejši sodelavec in hkrati partner pa naj bi bil 31-letni Aleš Pevec, prav tako iz Ljubljane. V kriminalni združbi naj bi po naših informacijah sodelovali še 27-letni Ljubljančan Tadej Hiraldo Štibernik ter srbska državljana Mile Perić in Danijela Kovačić.

Osumljenci so v različnih medijih v Srbiji in Bosni objavljali oglase, v katerih so za opravljanje erotične masaže v Sloveniji ponujali mesečni zaslužek od 2000 do 3000 evrov. Vsekakor gre za mamljiv znesek glede na dejstvo, da je v omejenih državah stopnja brezposelnosti precej velika, povprečni mesečni dohodek pa izjemno skromen. A so dekleta, ko so prišla v Slovenijo, naletela na vse prej kot obljubljeno dobro plačano službo. Poleg tega, da so jih stalno nadzirali, silili v prostitucijo, odžirali velik del zasluženega denarja, so bile tudi pod nenehnim psihičnim pritiskom, saj so bile deležne verbalnih groženj, če so stranke delo deklet na spletu ocenile za nezadovoljivo oziroma so imele pripombe.

Osumljenci so na območju Srbije ter Bosne in Hercegovine vsak v svoji točno določeni vlogi pod pretvezo opravljanja erotičnih masaž iskali dekleta. Foto: AFP Photo/Valery Hache

Dejavnost razširili še na preprodajo mamil

Med preiskavo so kriminalisti identificirali najmanj 12 žrtev, v času sklepne akcije pa tri žrtve. Ponudili so jim ustrezno pomoč in jih usmerili na nevladno organizacijo za pomoč žrtvam trgovine z ljudmi. Dve od njih sta po opravljenih razgovorih in ponujeni pomoči zapustili Slovenijo, tretja žrtev pa je kategorično zanikala vpletenost v prostitucijo in ni hotela sodelovati s preiskovalci.

Kriminalisti sumijo, da sta Laura Teuta Kovče in njen partner Aleš Pevec s trgovino z ljudmi v sedmih mesecih zaslužila kakšnih 50 tisočakov protipravne premoženjske koristi, drugi člani kriminalne združbe pa sorazmerno nižje zneske, katerih višino preiskovalci še ugotavljajo.

Med preiskavo so spoznali še, da je 31-letni Slovenec, neuradno Pevec, svojo kriminalno dejavnost razširil še na področje preprodaje heroina, kokaina in prepovedanih tablet. Identificirani so še preostale člane mamilarske združbe, in sicer Ljubljančane, stare 29, 31 in 41 let, poleg njih pa naj bi bil v preprodajalsko mrežo vpleten že prej omejeni 32-letni Srb Mile Perić, ki je v Slovenijo iz Srbije vozil prepovedane tablete.

Osumljenci so na območju Ljubljane skrbeli za nabavo, skladiščenje in razpečevanje prepovedane droge. Imeli so tako mrežo odjemalcev, ki so kupovali na drobno, kot tiste, ki so nabavili tudi po pol kilograma heroina. Že med preiskavo so kriminalisti kupcem zasegli okoli 700 gramov heroina, poleg tega pa še nekaj preprodaj v manjših količinah.

Drogo, ki sta jo od 31-letnega Slovenca (neuradno Željka Kovačevića) kupovala tudi glavna osumljenka trgovine z ljudmi in njen partner, je zanju na drobno preprodajal 41-letni Slovenec (neuradno Boštjan Bajc), tablete, ki jih je iz Srbije pripeljal 32-letni Perić, pa naj bi največkrat prodajal Pevec.

Za zdaj so zbrali dokaze o 14 kaznivih dejanjih neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Kriminalistični izračun kaže, da sta glavna osumljenca s preprodajo mamil v petih mesecih zaslužila kakšnih 55.000 evrov umazanega denarja, 31-letni Kovačević pa okoli 30 tisočakov, medtem ko naj bi 41-letni Bajc večino zaslužka porabil zase za nabavo prepovedanih drog za lastno uporabo. Zaslužek oziroma protipravno premoženjsko korist 29-letnega Slovenca (neuradno Danijela Ljuboja, ki je bil od vseh omejenih članov kriminalne združbe edini tudi zaposlen) še ugotavljajo, saj nekateri dokazi, najdeni pri hišni preiskavi, kažejo na to, da se je najverjetneje ukvarjal s preprodajo prepovedanih drog na veliko.

Zasegli mamila, gotovino, mobilnike, avto ...

Med hišnimi preiskavami so skupno zasegli 1345 gramov heroina, 20.000 evrov gotovine, več deset mobilnih telefonov in računalnikov, navigacijo, tehtnice, listine (računi hotelov, potovanj, letalskih kart), vozilo chrysler C300, v katerem so odkrili prirejen prostor za transport droge in šifre s kodami.

Osumljene (razen 32-letnega Srba in 30-letne Srbkinje, ki sta v Srbiji in trenutno nedosegljiva) so privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je za prav vseh šest odredil pripor.

Medtem ko v določenih delih kriminalistična preiskava še poteka, vzporedno teče tudi finančna preiskava, ki bo podrobneje razkrila finančno stanje osumljenih in višino protipravne premoženjske koristi.