Na sodišču o očitkih o korupciji v zdravstvu

Preiskava zahtevana za osem zdravnikov, njihova družinska člana, farmacevtki in štiri dobavitelje, zaslišanja potekajo.

Objavljeno
12. oktober 2016 18.14
SLOVENIJA, LJUBLJANA 09.04.2008.RAZPRAVNA DVORANA NA OKROŽNEM SODIŠČU.FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana – Medtem ko v javnosti močno odmevajo zadnje kriminalistične preiskave domnevne korupcije pri preskakovanju čakalnih vrst, epiloga hišnih preiskav iz decembra 2013 zaradi podkupnin pri nabavi medicinske opreme še ni. Ali se bodo domnevno podkupljivi zdravniki in farmacevti znašli v kazenskem postopku, še ni znano. Pred dnevi so se na ljubljanskem okrožnem sodišču začela zaslišanja obdolženih, saj mora preiskovalna sodnica, preden odloči o tem, ali bo uvedla preiskavo, zaslišati vse, ki bi jih tožilstvo rado preiskovalo.

Specializirano državno tožilstvo je marca vložilo zahtevo za preiskavo 15 fizičnih in ene pravne osebe, sodišče pa jih je konec prejšnjega meseca začelo zasliševati. Razpisalo je več narokov, doslej se je pred preiskovalno sodnico že zvrstila večina zdravnikov; zaslišanja so predvidena tudi za danes in prihodnji teden, ko naj bi pred sodnico stopili dobavitelji oziroma domnevni dajalci podkupnin zdravnikom.

Naj spomnimo na kriminalistično preiskavo nacionalnega preiskovalnega urada proti 15 zdravnikom, farmacevtom in dobaviteljem, ki so osumljeni kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja oziroma sprejemanja daril. Kriminalisti so obsežne hišne preiskave začeli decembra 2013, ko so obiskali skoraj 60 naslovov po državi, ovadbe so spisali septembra 2014 in jih nato dopolnili, tožilstvo pa je marca letos vložilo zahtevo za preiskavo.

Od očitkov v odredbi za hišne preiskave oziroma vložitve ovadbe do zahteve za preiskavo so se po naših podatkih zgodile nekatere spremembe, in sicer pri zneskih domnevno prejetih posameznih podkupnin, med osumljenimi oziroma obdolženimi je nekaj novih imen, nekaterih pa ni več med osumljenimi.

Očitki o jemanju oziroma dajanju podkupnin

Korupcija je po prepričanju preiskovalcev potekala tako, da so predstavniki oddelkov v bolnišnicah in drugih zdravstvenih zavodih sprejemali denarno nagrado v zameno za to, da so bolnišnice nabavljale točno določeno medicinsko opremo ali material.

Zdravniki naj bi zato v tujini odpirali bančne račune, na katere so jim dobavitelji nakazovali nagrade. »V akcijah smo našli precej koristnega in obremenilnega gradiva,« so po hišnih preiskavah pojasnjevali na policiji. Preiskovalci sumijo, da so osumljeni zdravniki za blago, ki je bilo dobavljeno bolnišnicam ali lekarnam, dobili nagrade – tudi do petine vrednosti naročil.

Med osumljenimi zdravniki so interventni nevroradiolog z ljubljanskega kliničnega centra Zoran Milošević, ki mu očitajo prejetje 114.000 evrov podkupnine na bančne račune v tujini od konca leta 2008 do septembra 2012, njegov sin Mihael Štamberger Milošević pa naj bi na svoj račun v Švici za očeta prejel denar – domnevno 28.500 evrov – in ga dvigoval. Na sinov račun naj bi denar, 10.000 evrov, dobil tudi Jožef Matela, radiolog z mariborskega UKC, tako da se je v zahtevi za preiskavo po naših podatkih znašel tudi sin Primož Matela zaradi domnevnega pranja denarja.

Naknadno še dva zdravnika

Prejemanja podkupnine so osumljeni še Miodrag Vlaović, nekdanji vodja travmatologije v celjski bolnišnici, ki naj bi prejel 27.000 evrov, ortoped iz novomeške bolnišnice Gregor Kavčič (domnevno 101.000 evrov podkupnine), Robert J. Cirman, ortoped iz Valdoltre, domnevno zaradi 57.600 evrov podkupnine, Samo Karel Fokter, nekdanji vodja ortopedskega oddelka v celjski bolnišnici, ki zdaj dela v mariborskem kliničnem centru (6000 evrov podkupnine), pomočnik predstojnika ljubljanske ortopedske klinike Rok Vengust (slabih 40.000 evrov) ter Vane Antolič, ortoped in predstojnik ortopedske klinike UKCL. Vengusta in Fokterja so kriminalisti naknadno ovadili lani.

Po prepričanju preiskovalcev je skupna značilnost sum, da so zdravniki zahtevali in na svoje osebne račune doma in v tujini prejeli denar, kot protiuslugo pa so še naprej naročali material pri določenem dobavitelju.

Izjema naj bi bil Antolič, ki naj bi med letoma 2009 in 2011 od dobavitelja Emporio Medicala prejel 20.000 evrov donacij na račun zasebnega društva Društvo za razvoj ortopedije Ljubljana, ki je nato denar podarilo UKC za obnovo klinike.

Poleg zdravnikov sta se v tožilski zahtevi za preiskavo znašli še farmacevtki, Nataša Faganeli, takrat vodja lekarne v Valdoltri (po prepričanju preiskovalcev je zahtevala in prejela slabih 66.000 evrov ter prirejala javne razpise za nakup medicinske opreme v korist Emporio Medicala), in Monika Sonc, takratna vodja lekarne na onkološkem inštitutu (domnevno 13.600 evrov podkupnine).

Tožilstvo ne zahteva preiskave za ovaditeljico

Dajanja denarja so osumljeni dobavitelji Jana Šturm (zakonita zastopnica Emporio Medicala, 2012. je kot prokuristka odšla v družbo Advanta, ki je prav tako med osumljenimi kot pravna oseba), Darko Žafran in Marin Tadić, nekoč zaposlena v Emporio Medicalu. Prek te družbe so, kot so očitke iz odredbe za hišno preiskavo že takrat povzeli mediji, po naročilu direktorice Urške Jurkovič izvajali podkupovanje zdravnikov v javnih bolnišnicah, denar za podkupnine pa je menda prihajal z avstrijskega bančnega računa podjetja.

Medtem ko tožilstvo za zdravnike, ki naj bi prejemali podkupnine, zahteva uvedbo preiskave, za tiste, ki naj bi jih dajali, zahteva opravo posameznih preiskovalnih dejanj.

Zanimivo pa je, da po naših podatkih med osumljenimi ni ne Ane ne Urške Jurkovič iz podjetja Emporio Medical, od koder je pravzaprav prišla prijava o domnevni korupciji, čeprav ju je policija med predkazenskim postopkom še obravnavala kot osumljenki. Bržkone bosta v nadaljevanju postopka sodelovali le kot priči.