Na sodišču otrokom prijazna soba

Ker je pričanje za otroka stresno, so na ljubljanskem okrožnem sodišču uredili poseben prostor, namenjen zaslišanju otrok.

Objavljeno
07. oktober 2016 13.48
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Otroku, ki se znajde v situaciji, da mora priti na sodišče in je na zaslišanje vabljen kot priča ali celo oškodovanec, in je že tako v stiski, bo odslej na voljo manj stresen in prijazen prostor, pravijo na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer so uredili sobo, namenjeno zaslišanju otrok. Primeri, ko mora kakšen otrok pričati, na našem največjem sodišču v državi namreč niso redki.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so otrokom prijazno sobo začeli urejevati pred nekaj meseci. Kot pravijo, gre za prostor, ki se nahaja v nemotečem okolju in je dostopnejši tako otrokom kot sodnikom in sodnemu osebju ter urejen po priporočilih varuha človekovih pravic in dobrih praks iz tujine. Omogoča, da ni motečih dejavnikov, saj jih je osebje sposobno samo predvideti in izključiti, prav tako ne prihaja do prelaganja narokov zaradi zasedenosti prostora in ni drugih oseb, ki bi jim se morali prilagajati. »V pisarnah sodnikov in strokovnih sodelavcev prevladuje pisarniško in formalno vzdušje, pisarne so opremljene s pohištvom pogosto neprimernim za mlajše otroke, navzoči na pričanju si kažejo hrbte, kar je neprijetno za otroka, ki priča, moteče je tudi zvonjenje telefonov in glasnost strank na hodnikih sodišča. Otroka lahko ob prihodu na sodišče neprijetno preseneti tudi pregled varnostnikov,« pojasnjuje višja strokovna sodelavka Lidija Kolonić Hočevar.

Za ureditev lastnega prostora so se na sodišču odločili tudi zaradi izkušenj z drugimi tako imenovanimi varnimi sobami, kot sta soba društva Beli obroč in soba Centra za socialno delo Šiška. »Sobi sta pogosto zasedeni zaradi izvajanja stikov staršev in otrok, zato je nujno predhodno naročanje ter usklajevanje terminov, oprema je namenjena stikom in igri, kar je neprimerno za izvajanje zaslišanj, saj igrače motijo osredotočenost otroka in navsezadnje imajo stranke pravico do občutka, da so na sodišču kot nepristranski instituciji,« še pravi Kolonić Hočevarjeva.

V preiskavi na leto zaslišijo 30 otrok

Z zaslišanjem otrok v novo urejenem prostoru so pričeli na preiskovalnem oddelku sodišča, kjer na leto opravijo približno 30 zaslišanj otrok, starih od pet do 17 let, prostor pa bo na voljo tudi sodnikom oddelka za družinsko sodstvo, ki opravljajo razgovore z otroki ob razvezah staršev in dodelitvi otrok, prav tako jo bodo pri svojem delu lahko uporabljali sodni izvedenci, psihologi, ki vedno ne morejo vabiti otrok v svoje pisarne.

»Sodišče si ob tem prizadeva, da bi bil posluh tudi na strani ministrstva za pravosodje, da bi zagotovili sredstva za opremo prostora z videokonferenčno napravo, kar bi omogočilo strankam spremljanje zaslišanja iz drugega prostora in dodatno pripomoglo k razbremenitvi otroka, ter da pričanje v otroku prijaznem prostoru postane zgled in primer dobre prakse tudi na nekaterih drugih slovenskih sodiščih,« dodaja Mateja Jazbec, predstavnica sodišča za stike z javnostjo.

Vrhovno sodišče je že pred šestimi leti na spletni strani izdalo in objavilo slikanice za otroke, stare med pet in 13 let, ki so kot priče udeležene v kazenskih postopkih pred sodiščem, da bi se na ta način lažje znašli v vlogi priče. V slikanicah je med drugim otroku na razumljiv način v sliki in besedi razloženo, kdo je priča, kdo obdolženec, kako izgleda sodišče, ter kdo vse bo navzoč v prostoru poleg otroka, ki je zaslišan. »Otrok na ta način spozna delo in naloge sodnika, tožilca, pooblaščenca, izvedenca, zapisnikarja in zagovornika obdolženega, prav tako ga slikanica vzpodbudi k spoznanju, da je opravil pomembno nalogo,« še dodajajo na okrožnem sodišču.