Na sodišču se prebijajo skozi urugvajske dokaze

Balkanski bojevnik: Na sojenju se morajo prebiti skozi 27.000 strani spisa, senat bo spoznal prav vse podrobnosti listin.

Objavljeno
21. april 2016 13.16
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana − Tudi včeraj se je sojenje v zadevi Balkanski bojevnik nadaljevalo s prebiranjem listin iz Urugvaja, prvega od štirih dokaznih sklopov. Listine so povezane z zasegom več kot dveh ton kokaina na jahti Maui v bližini urugvajskega glavnega mesta Montevidea.

Urugvajski dokazi bremenijo osem od 15 slovenskih obtožencev, domnevnih članov mednarodne preprodajalske združbe. Člani skupine so sami v Južni Ameriki kupovali velike količine kokaina in poskrbeli za njegov prevoz v Evropo. Domnevno so prek manjših ladij drogo natovorili na čezoceanke, ki so jo nato pripeljale do stare celine.

Drogo po besedah skesanca pakirali v Argentini

Po izpovedi srbskega skesanca Draška Vujoviča, ki je bil v združbi najprej pristojen za Argentino, nato pa za Urugvaj, so drogo pakirali v Argentini. In prav organi iz te države so urugvajske kolege obvestili, da se na ladji Maui utegne znajti prepovedani tovor. V noči na 15. oktober 2009 so Urugvajci tudi zasegli več kot 2,16 tone zelo čistega kokaina, zaradi česar je danes pravnomočno obsojen Hrvat Anastazije Martinčič, ki je imel na slovenski obali najete nepremičnine in tudi več vozil.

Včeraj so na sodišču po poročanju STA prebirali dokumentacijo, ki so jo na zaprosilo slovenskega pravosodnega ministrstva poslali s kazenskega sodišča, specializiranega za organizirani kriminal, v Montevideu. Med drugim so prebrali odredbe preiskovalne sodnice za tajno opazovanje Martinčiča, ki se je v Urugvaju predstavljal kot prodajalec jaht in finančnik.

Na jahti Maui, ki jo je kupil za 265.000 dolarjev v gotovini, so ga slabih 20 dni pred prijetjem opazili s štirimi Hrvati in Slovencem. Ko so organi zbrali dovolj dokazov in sumili, da je na ladji droga, je ista preiskovalna sodnica tudi podpisala nalog za preiskavo ladje in Martinčičeve hotelske sobe. Dan po podpisu naloga pa je že dobila poročilo o zasegu, izhaja iz dokumentacije.

Sojenje se bo nadaljevalo predvidoma prihodnji teden. Dokazni postopek je sicer razdeljen na štiri dele, v prvem delu obravnavajo urugvajske dokaze, sledili bodo še italijanski, srbski in slovenski.

Obravnave so razpisane vse do decembra in tudi ni pričakovati, da bi se postopek končal bistveno prej, saj sodnica želi, da se senat, ki ne pozna spisa, seznani s prav vsemi dejstvi. Zato je sprejela vse dokazne predloge, prav tako se bodo v celoti prebirale listine iz 27.000 strani dolgega spisa, predvidenih je tudi nekaj zaslišanj.

Sodnica ne namerava preklicevati obravnav

Ker so naroki razpisani zelo pogosto, imajo nekateri odvetniki zaradi različnih drugih obveznosti težave s stalno navzočnostjo na sodišču. Vendar sodnice Andreje Sedej Grčar to ni prepričalo, da bi odpovedala katero od obravnav, saj da je zadeva prednostna in da mora o tem tudi pisati poročila na vrhovno sodišče. Odvetnikom pa je svetovala, naj na sodišče, takrat ko sami ne morejo priti, pošljejo katerega od svojih kolegov.