Na sojenju v zadevi Balkanski bojevnik veliko dela za prevajalce

Zagovorniki pravijo, da se dokazi, ki so jih na sodišču izvajali danes, ne nanašajo na obtožene.

Objavljeno
02. junij 2011 20.15
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - V dvajsetih dneh mora tožilstvo zagotoviti prevode registra ukrepov italijanskih varnostnih organov na zgoščenkah, ki so prejšnjič razburili obrambo na sojenju v zadevi Balkanski bojevnik.

Obramba je prejšnjič namreč nasprotovala branju listinske dokumentacije italijanske akcije, češ da se ne ve, ali so italijanski policisti za tajne ukrepe sploh imeli potrebne zakonite odredbe.

Te naj bi bile na zgoščenkah, ki jih je sodišču tik pred prejšnjo obravnavo predložilo tožilstvo, a je dokumentacija, ki jo je obramba zdaj dobila in je je menda za en meter, v italijanskem in deloma srbskem jeziku.

Senat je kljub zapletu nadaljeval Loptico, kot so operacijo imenovali Italijani. Izvedeli smo še, da Italijani iščejo prvoobtoženega Dragana Tošića in nekatere druge obtožene v zadevi Balkanski bojevnik, saj je za njimi izdan evropski priporni nalog.

»Dokazi nimajo nobene zveze z Draganom Tošićem in drugimi obtoženimi,« je Tošićev zagovornik Luka Zajc iz Odvetniške družbe Čeferin opozoril senat ljubljanskih okrožnih sodnikov, ko je ta bral opise aretacij v Milanu, ki so med listinami, označenimi kot Loptica.

Med februarjem 2008 in januarjem 2009 so policisti na območju Milana oziroma Tirrenine zasegli skupno 535 kilogramov kokaina, med drugim 19. januarja 2009 Stanislavu Udrihu, očetu obtožene Sandre Udrih, ki se je predstavljal s ponarejenimi dokumenti na ime Jan Prosek, in sicer 214 kilogramov belega prahu (neuradno smo izvedeli, da je bil Udrih v Italiji obsojen na 12 let zapora in stransko denarno kazen več kot 100.000 evrov).

Italijanski varnostni organi so pri preiskavi nezakonitih poslov identificirali več osumljencev, med njimi tudi nekatere slovenske državljane, ki jim zdaj sodijo v Sloveniji. A po Zajčevem mnenju zadeva Udrih ni povezana z obtoženimi v Sloveniji, kar so izpostavili tudi nekateri drugi zagovorniki.

Tožilka Blanka Žgajnar pa je pozneje poudarila, da je po prebranih 15 straneh neprimerno skleniti, da se nič ne nanaša na obtožene.

Žgajnarjeva je danes še enkrat pojasnjevala, zakaj je sodišču prejšnjič tik pred zdajci predložila zgoščenke z odredbami o prikritih preiskovalnih in drugih ukrepih.

Povedala je, da je sodišče za dokumentacijo prosilo že oktobra lani, a se Italijani niso odzvali, zato je tožilstvo predložilo svoje kopije, ki jih je dobilo po neformalni poti.

Že prejšnjič pa je dejala, da so italijanski tožilci petega maja poslali pet zgoščenk, predložili pa so jih takoj, ko je bilo mogoče. Odvetnik Marko Bošnjak iz Odvetniške družbe Čeferin, ki prav tako zagovarja Tošića, je sodišče opozoril, da je tožilstvo obrambo postavilo v položaj presenečenja.

Spomnimo, da je obramba že na začetku sojenja nasprotovala večini dokazov, ki so jih pridobili v tujini, saj da so bili pridobljeni v nasprotju s slovensko zakonodajo. Senat je sklenil, da o zahtevah obrambe ne bo odločal takoj, temveč v nadaljevanju sojenja. To se bo predvidoma nadaljevalo v torek.

Kot smo poročali, je po prepričanju tožilstva slovenski del narkokartela Darka Šarića vodil Tošić, odgovorna za povezave med organizatorji sta bila menda Robert Šabić in Boštjan Kopčić, tako imenovani varuhi prepovedanega mamila ali kako drugače vpleteni v nečedne posle so bili še Jakob Remškar, Dragan Beljkaš, Anes Selman, Peter Khermayer, Marko Bublić, Dejan Zupan, brata Miralem in Mirzet Lucević ter Ðemali Mandjuka.

Ponarejeno dokumentacijo in potrebna vozila pa je za del poslov menda pridobivala Sandra Udrih. Formalnosti sta domnevno urejala še Valter Abramović in Tadej Poljak, medtem ko sta Suzana Remškar in Zdenka Kondić skrbeli predvsem za komunikacijo in pretok podatkov.

Dokaze, da je Kondićeva skrbela tudi za nabavo ponarejenih osebnih listin, so našli med hišno preiskavo, kjer so zasegli fotografije članov hudodelske združbe, med drugim fotografijo Darka Šarića.