Na sojenju za umor bo kot priča nastopil pes

Obtoženi Francoz bo moral labradorcu Tangu zagroziti s kijem, porota pa bo opazovala odziv psa.

Objavljeno
04. april 2014 17.31
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Pariz - V Franciji bo na prostor za priče že kmalu stopil pes. Devetletnega labradorca so na enem od sodišč poklicali za pričo na sojenju za umor njegovega lastnika. Obtoženemu kaznivega dejanja so naročili naj psu po imenu Tango zagrozi s kijem, porota pa bo opazovala kako se bo pes na to odzval.

Zagovornik obtoženega temu seveda ostro nasprotuje, zadevo pa je opisal kot nerazumno in smešno ter sramoto za francosko pravosodje. »Če bi Tango dvignil desno tačko, premaknil smrček ali rep, kaj bi to pomenilo, da je prepoznal mojega klienta ali ne,« je protestiral. A sodnik vztraja pri svojem.

Tango pa ni prvi pes, ki so ga poklicali na sodišče. To je leta 2008 postal Scooby, ki je nastopil kot priča na sojenju moškemu, obtoženemu umora svojega 59-letnega lastnika, ki so ga našli obešenega v kleti stanovanjske hiše. Policija je takrat domnevala, da je šlo za samomor, družina pa je vztrajala, da je 59-letnik žrtev kaznivega dejanja. Scooby je bil v času lastnikove smrti v hiši, zato so na sodišču želeli preveriti, ali bo obtoženega prepoznal. Ko so ga privedli predenj, je pes začel glasno lajati in je skorajda podivjal.