Na Trstelju na Krasu izbruhnil večji požar

Po besedah namestnika poveljnika GZS Muhiča jim je požar uspelo omejiti, kljub temu pa bodo organizirali tudi nočno stražo.

Objavljeno
11. avgust 2013 11.06
Katja Željan, Nova Gorica, Mo. B., Ni. Č., Delo.si, STA
Katja Željan, Nova Gorica, Mo. B., Ni. Č., Delo.si, STA

Trstelj - Na gori Trstelj, na območju Železnih vrat, je malo pred 3. uro zjutraj izbruhnil večji požar, ki se širi proti vasi Lipa, vendar ta za zdaj ni ogrožena, so za STA potrdili na Centru za obveščanje RS (Cors). Več kot 200 gasilcem požar pomagata gasiti dva helikopterja, za pomoč z gasilnimi letali so zaprosili tudi sosednji državi Italijo in Hrvaško.

Požar so omejili okrog 17. ure, dodatnih 70 do 120 gasilcev pa bo to noč skrbelo za požarno stražo.

Kot je za STA povedal poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendramin, je pas, ki gori, širok okoli 500 metrov. Po poročanju nekaterih medijev naj bi sicer gorelo od 15 do 20 hektarjev površine.

Teren, ki gori, je precej nedostopen, k hitremu širjenju požara pa prispeva tudi rahel veter, ki vleče po pobočju. Gasilcem doslej požara še ni uspelo omejiti. Kljub temu pa po Vendraminovih besedah vas Lipa, ki je od požara oddaljena okrog 400 metrov, trenutno še ni v nevarnosti.

Kot je za Delo povedal Simon Vendramin, poveljnik poklicne Gasilske  enote Nova Gorica, je pri gašenju požara sodelovalo okrog 250 gasilcev,  med katerimi so bila tudi praktično vsa gasilska društva severne  Primorske.

S čiščenjem  pogorišč bodo nadaljevali jutri, prav tako bo poskrbljeno za  požarno stražo. Že včeraj so pogorišče pregledovali tudi policisti in  kriminalisti. Po neuradnih informacijah je bil požar podtaknjen, kar  meni tudi poveljnik poklicne Gasilske enote Nova Gorica. Zagorelo naj bi  namreč tik ob glavni cesti.

Sicer pa so gasilci zaradi obsežnega požara na Trstelju in v njegovi  okolici za pomoč zaprosili tudi italijanske kolege, a so imeli ti na  svojem terenu večje število intervencij, v katerih so sodelovale  praktično vse razpoložljive moči, tako da jim niso mogli pomagati. Pomoč  so primorskim gasilcem tako ponudili šele včeraj popoldan, ko pa je bil  požar na Trstelju že omejen.

Tudi obrambni minister Roman Jakič je  govoril s hrvaškim kolegom Antejem Kotromanovićem glede morebitne pomoči  pri gašenju. »V kolikor bi bilo na predlog poveljnika civilne zaščite to  potrebno, bo Slovenja tako sprožila tudi postopke za pomoči pri gašenju  z letalskimi zmogljivostmi Hrvaške,« so sporočili z obrambnega ministrstva.

V občino Luče zaradi požara poklicali helikopter

Požar na območju Velikega Rogatca v občini Luče se je znova razplamtel, je poročal POP TV. Po poročanju televizije so na območje poklicali enega od helikopterjev Slovenske vojske, saj teren za večja gasilska vozila ni dostopen. Če bo potrebno, bodo tja preusmerili še en helikopter, ki je sodeloval pri gašenju požara pri Krasu.

Na območju trenutno gori smrekov gozd.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje se je požar v občini Luče tekom noči zaradi vetra razširil na dva hektarja površine, zaradi vetra in termike pa se je širjenje nadaljevalo v desno in levo stran pobočja proti vrhu. Požar po informacijah uprave ne ogroža objektov.

Ker gašenje z gasilskimi enotami na terenu ni mogoče in ker helikopter za gašenje čez dan ni bil na voljo, so požar spremljali gasilci iz Luč in Gornjega Grada, so popoldne sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje. Gasilci iz Luč so po potrebi preprečevali širjenje ognja pod gozdno cesto v pobočju, gasilci iz Gornjega Grada pa so širjenje spremljali na vzhodni strani gore.